1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Gülcan Kış’tan AKP’ye Sert Eleştiri: “Ekonomi Modeliniz Çöktü”

Gülcan Kış’tan AKP’ye Sert Eleştiri: “Ekonomi Modeliniz Çöktü”

featured
service

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, AKP iktidarının ekonomi politikalarını sert bir dille eleştirdi. Kış, “Biz vergide adalet, gelirde adalet diyoruz, onlar ise bahşişe vergi koyuyor, yurt dışı çıkış harcını artırıyor, vatandaşın yediğine, içtiğine vergi koyuyorlar. AKP’nin bu ülke üzerinde denemeye çalıştığı ekonomi safsatası çökmüştür artık. 86 milyonun üzerinde denemeye çalıştığınız bu modeliniz artık hükmünü yitirmiş durumdadır” dedi.

Gülcan Kış, Türk Sivil Havacılık Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi üzerine yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından iptal edilen düzenlemelerin AKP tarafından yeniden getirilmesine dikkat çekti. Kış, “Anayasa’nın AKP iktidarı tarafından tanınmaması, ‘Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı duymuyorum’ anlayışı, Türkiye’de hukuka olan inancın yerle bir edilmesi, ülkemizin hukuk devleti kimliğinden uzaklaştırılması AKP iktidarının eseridir. Anayasa’ya aykırılıklar içerdiği mahkeme kararıyla netleşmiş bu düzenlemelere ısrarla teklifte yer verme çabası da hukukun iktidarca çiğnendiğinin bir göstergesidir” dedi.

Gülcan Kış'tan AKP'ye Sert Eleştiri: "Ekonomi Modeliniz Çöktü" 1

“YİD Projeleri İçin Milletin Cebinden 16,8 Milyar Dolar Çıktı”

Kış, kanun teklifinde devlet ormanlarından geçen karayollarına yük aktarma tesislerinin kurulabilmesi ve havaalanlarında yapılacak hizmet tesislerinden kira bedeli alınmaması düzenlemelerine de değindi. “Milletin cebinden bir kuruş çıkmayacak” denilerek YİD modeliyle yaptırılan yatırımlar için 2017-2023 yılları arasında halkın 16,8 milyar dolar ödeme yaptığını belirten Kış, 2026 yılı sonuna kadar bu miktarın 16 milyar dolar daha artacağını ifade etti. Kış, “Yüksek kârlar elde ettikleri bilinen firmalar için bir istisna uygulaması asla kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.

Ekonomi Modeliniz Çöktü

Cumhuriyet Halk Partisi olarak vatandaşların sesi olmaya devam edeceklerini vurgulayan Kış, “Biz vergide adalet, gelirde adalet diyoruz, onlar ise bahşişe vergi koyuyor, yurt dışı çıkış harcını artırıyor, vatandaşın yediğine, içtiğine vergi koyuyorlar. Biz “İsrafı önleyin” çağrısı yapıyoruz, onlar özel jetlerden, lüks makam araçlarından, şatafatlı hayatlarından vazgeçemiyorlar. Dökme suyla değirmen dönmüyor artık. AKP’nin bu ülke üzerinde denemeye çalıştığı ekonomi safsatası çökmüştür artık. 86 milyonun üzerinde denemeye çalıştığınız bu modeliniz artık hükmünü yitirmiş durumdadır. Bu nedenle, belli çıkar çevrelerini zengin etmeye dönük, ulusal güvenlik ve ülke çıkarlarına, Anayasa’ya aykırılıklar taşıyan bu kanun teklifine karşı olduğumuzu bildiriyor, Genel Kurulumuzu saygıyla selamlıyorum” dedi.

Ajet Uçuşları Vatandaşı Çileden Çıkardı

Kış, konuşmasında Türk Hava Yollarının yan kuruluşu olan Ajet’in Kurban Bayramı tatilinde ve sonrasında vatandaşlara yaşattığı havalimanı çilesini de gündeme getirdi. Kış, “Ulaştırma ve havacılık alanında yaşanan güncel bir olaya değinmek istiyorum; vatandaşlarımızın tepki gösterdiği, mağdur edildiği bir konuyu dikkatlerinize sunmak istiyorum. Özellikle bayram haftasında neredeyse Türkiye’nin dört bir yanında bütün havalimanlarında ve şu anda da giderek artan bir sorun hâline gelen AJet uçuşları… Anadolu Jet’in AJet’e dönüşmesiyle başlayan sıkıntılar gün geçtikçe artmakta, vatandaşlarımız mağdur edilmektedir. Öyle ki AKP milletvekillerinden, AKP’li çevrelerden bile bu konuya dair isyan eden, tepki çeken açıklamalar kamuoyuna da yansımıştır. Bilet fiyatlarına zam yapılması, haber verilmeden iptal edilen uçuşlar, organizasyon bozukluğu gibi bir dizi sebepten ötürü fatura yine vatandaşa çıkmış, saatlerce havaalanlarında mağdur edilmişlerdir ve tüm bunlar Ulaştırma Bakanı Sayın Uraloğlu’nun ihale verdiği bir şirketin özel jetiyle yurt dışı gezisi yaptığı süreçte yaşanmıştır. Konuyla ilgili bugüne kadar açıklama yapılmazken bir bakıyorsunuz, Ulaştırma Bakanı ardı ardına tweetler atıyor “Türkiye hızlanıyor, ulaştırmada zirveden inmiyoruz; havalimanlarında rekordan rekora koşuyoruz.” gibi gerçekle alakası olmayan tweetlere imza atıyor. Sayın Bakan, gerçeği görmek istiyorsanız gözünüzü havalimanlarına çevirin, vatandaşların orada maruz kaldıkları rezaleti görün ve bir açıklama yapın. Bu rezaleti çözmek için bir adım atacak mısınız? Bunu da mağduriyet yaşayan tüm yolcular adına sormak isterim size” ifadelerini kullandı.

Gülcan Kış’tan AKP’ye Sert Eleştiri: “Ekonomi Modeliniz Çöktü”
Yorum Yap