Yaz ayları, göz sağlığımız için birçok tehlikeyi beraberinde getiriyor. Güneşin zararlı UV ışınları, havuzlardaki kimyasallar ve polenler, gözlerimizi tehdit eden faktörlerin başında geliyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, yaz aylarında göz sağlığımızı korumak için almamız gereken önlemleri anlattı ve önemli uyarılarda bulundu.
Elleri Sık Sık Yıkamamak
Plaj, piknik ve kamp yerlerinde hijyen önlemleri genel sağlığımız kadar göz sağlığımız için de çok önemlidir. Dr. İbrahim Şahbaz, “El ve göz temasının en fazla olduğu mevsim bahar ve yaz aylarıdır. Plaj, piknik ve kamp yerlerinde el ile göze çok sık temas edilir. Kirli elle dokunmak gözlerin mikrop kapmasına yol açabildiği için ellerin temiz tutulması gerekir” dedi.
Göz Kuruluğuna Karşı Önlem Almamak
Güneş ve sıcak hava, yaz aylarında göz kuruluğuna yol açan önemli etkenlerdendir. İç ortamlarda ve klimalı mekanlarda gözyaşı normalden fazla buharlaşarak, gözde kurumaya, batmaya ve yanmaya neden olabilir. Dr. Şahbaz, “En basit önlem; gözlerimizi daha sık kırparak nemlenmesini sağlamaktır. Klimalı ortamda havayı nemlendiren cihaz kullanmakta da fayda var. Bunlara rağmen sorun devam ederse göz hekimine danışarak suni gözyaşı damlası kullanılabilir” diye konuştu.
Kalitesiz Güneş Gözlüğü Kullanmak
Güneş gözlükleri, ultraviyole ışınlarının yapabileceği zararlardan korunmak için yaz aylarında çok önemlidir. Ancak standartlara uymayan ve UV koruması olmayan güneş gözlükleri gözlere zarar verebilir. Dr. Şahbaz, “CE işareti olmayan güneş gözlükleri gözümüze ciddi zararlar verebilir” uyarısında bulundu.
Göze Gelen Darbeyi Önemsememek
Açık havada yapılan sporlar sırasında gözümüz çeşitli travmalara maruz kalabiliyor. Dr. Şahbaz, “Darbeler gözün ciddi şekilde yaralanmasına, kornea ve retina yırtıklarına neden olabilir. O an önemsenmeyen bir darbe, ileride körlüğe bile yol açabilir” dedi ve koruyucu spor gözlüğü takmanın önemine dikkat çekti.
Kum Kaçan Gözleri Ovuşturmak
Plaj ve kırsal alanlarda gözümüze kaçabilen kum, toz veya otlar önemli risk unsurlarıdır. Dr. Şahbaz, “Gözünüze kaçan yabancı cismi görebiliyorsanız, gözyaşı damlasıyla yıkayıp cismin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ancak cisim görülmüyorsa gözler ovuşturulmamalı ve mutlaka göz doktoruna görünülmelidir” dedi.
Yüzücü Gözlüğü Kullanmamak
Havuzlardaki klor ve diğer kimyasallar gözlerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle havuzda yüzücü gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin.
Havuza Lens ile Girmek
Yaz aylarında kontakt lensler daha fazla tercih ediliyor. Ancak dikkatli kullanılmazlarsa göz enfeksiyonlarına neden olabilirler. Dr. Şahbaz, “Lensleri takıp çıkarmadan önce eller mutlaka yıkanmalıdır. Tatilde en uygunu günlük lens kullanmaktır. Deniz ve havuza lens yerine numaralı yüzücü gözlüğüyle girilmelidir” dedi.