Samsun Büyükşehir Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel kenevir dokumacılığını yeniden canlandırmaya devam ediyor. Kenevir Dokuma Atölyesi aracılığıyla, bu kez de Vezirköprü’ye özgü susuz bezindeki geleneksel motifler, kenevir ürünlere işlendi.
Yazın serin, kışın ise sıcak tutan ve antibakteriyel özellik taşıyan kenevir ürünlere mühür, tarak dişi, koyun gözü, yarım ay, zincir, baygun ve şeker gibi yerel motifler işlenerek, geçmişin izleri günümüze taşındı.
Kenevir Dokuma Atölyesi’nde sadece kadınların istihdam edilmesiyle hem geleneksel el sanatları korunuyor hem de kadınlara yeni iş imkânları sağlanıyor. Ceketten gömleğe, elbiseden pantolona, ev tekstilinden aksesuara kadar pek çok ürün bu atölyede üretiliyor. Vezirköprü’nün susuz bezi motifleriyle süslenen kenevir ürünler, geleneksel dokusuyla büyük beğeni topladı. Kenevir Dokuma Atölyesi’nde ilk olarak Vezirköprü ilçesine özgü susuz bezinde yer alan mühür, tarak dişi, koyun gözü, yarım ay, zincir, baygun ve şeker motifleri kenevir ürünlerde denendi. Atölye çalışanları Vezirköprü ilçesine ait yöresel kıyafetleri giyerek susuz motiflerini nakış nakış işledi
“Her Değere Sahip Çıkıyoruz”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, kenevir dokumacılığı ve geleneksel el sanatlarının korunmasıyla ilgili şunları söyledi: “Geleneklerimizin korunması, kültürümüzün sürdürülerek gelecek kuşaklara aktarılması çok önemli. Biz turizmden sanata, kültürden tarihe şehrimizin tüm değerlerine sahip çıkıyoruz. Çıkmaya da devam edeceğiz. Kenevir dokumacılığı noktasında da yine önemli bir rol üstleniyoruz. Kadınlarımız atölyemizde çok başarılı ürünler üretiyor ve bu ürünler yoğun talep görüyor.”