1. Haberler
  2. Gündem
  3. Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın ziyareti neden önemli?

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın ziyareti neden önemli?

featured
service

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, 15 Ağustos’ta gerçekleştireceği Ankara ziyareti kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda bir konuşma yapacak.

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Demir, Abbas’ın bu ziyareti ve TBMM’de yapacağı konuşma hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Demir, Abbas’ın Türkiye’den dünyaya seslenerek, “Filistin’de hüküm sürmüş Osmanlı devletinin mirasçısı Türkiye’den dünyaya sesini duyuracak.” dedi.

Doç. Dr. Demir, Türkiye’nin Filistin halkıyla olan dayanışmasının önemine dikkat çekerek, “Siyasetçilerimiz sayın Abbas’a Türkiye’nin Filistin halkıyla tam bir dayanışma içinde olduğunu açıkça ifade etmelidirler. Ancak Türkiye’nin bu dayanışması sadece din kardeşlerine değil, orada yaşayan her sivile yöneliktir. Türkiye, Müslüman bir ülke olarak hem Filistin halkıyla dayanışma içinde hem de bir hukuk devleti olarak bütün mağdurların yanında.” ifadelerini kullandı.

Abbas’ın Konuşmasında İsrail’in Gazze Zulmü Vurgulanacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın TBMM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmanın ana gündem maddeleri arasında, İsrail’in Gazze’de uyguladığı zulüm ve Hamas lideri İsmail Haniye’nin katledilmesi yer alacak. Doç. Dr. Ali Demir, Abbas’ın konuşmasında, “Abbas’ın Genel Kurul’da yapacağı konuşmasında İsrail’in Gazze zulmü, Hamas lideri İsmail Haniye’nin katledilmesi, büyük güçlerin, bölge devletlerin ve diğer uluslararası aktörlerin bu savaşa karşı tepkilerini ele alınması bekleniyor. Abbas’ın konuşmasında Filistin halkına karşı sürdürülen bu savaşın hiçbir kritere göre adil olmadığını ve uluslararası hukuka haykırı olduğunu dillendireceği düşünülmektedir.” şeklinde konuştu.

Netanyahu’nun ABD Kongresi’ndeki Konuşması Tartışma Yarattı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmaya da değinen Demir, “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Hamas’ın tecavüzcü ve katillerden oluştuğunu iddia ederek, Gazze’deki savaşın dünyanın güvenliği ve adaleti için gerekli olduğunu savundu. Netanyahu konuşmasında Filistin halkına karşı yürütülen bu toptan yok etme stratejisinin kötülüğe karşı Tevrat’taki adalet anlayışının savunulmasıyla ilgili olduğunun izlenimini verdi.” ifadelerini kullandı.

“Siyonist Anlatı Tek Kelimeyle Yanlıştır”

Doç. Dr. Demir, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın dini hak iddialarıyla ilgili olduğuna dair yaygın anlatının yanlış olduğunu vurgulayarak, “Bu Siyonist anlatı tek kelimeyle yanlıştır. Zira İsrail, Tevrat ve İncil sayesinde değil, bir ulus devlet olarak büyük güçlerin sayesinde, onların etki alanında kuruldu. Büyük güçlerden bağımsız devlet kurmak ve savaşlar sürdürmek mümkün değil.” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın ziyareti neden önemli?
Yorum Yap