1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. FED Başkanı Jerome Powell’dan Faiz İndirimi Mesajı

FED Başkanı Jerome Powell’dan Faiz İndirimi Mesajı

featured
service

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonun yavaşladığını ve iş gücü piyasasının zayıfladığını belirterek, Eylül ayında tarihi yüksek faiz oranlarını düşürmeye başlamayı planladıklarına dair en güçlü sinyali verdi. Ancak, Fed’in faiz oranını ne kadar düşüreceği konusunda herhangi bir ipucu vermedi.

Ekonomistler, Fed’in faiz oranını çeyrek puan indirmesini bekliyor. Wyoming’deki Jackson Hole sempozyumunda saat 10.00’da yapacağı konuşma için hazırladığı yazılı açıklamada Powell, “Politikanın ayarlanma zamanı geldi” dedi.

Hedef yüzde 2

Powell, “Görev henüz tamamlanmamış olsa da bu sonuca ulaşmada iyi bir ilerleme kaydettik… Enflasyonun yüzde 2’ye sürdürülebilir bir şekilde geri dönme yolunda olduğuna olan güvenim arttı” diyerek Fed’in enflasyon hedefinin yüzde 2 olduğunu yineledi.

Aylarca, Fed, enflasyonun yüzde 2’lik hedefe sürdürülebilir bir şekilde yaklaşacağına dair yetkililerin güveni olmadıkça, şu anda 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5.25 ila 5.5 olan kilit faiz oranını düşürmeyeceğini söyledi. Haziran ayında Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi yüzde 2.5 seviyesindeydi, 2022 ortasındaki yüzde 5.6 zirvesinden düşmüştü.

Öte yandan, COVID sonrası dönemde rekor iş büyümesi ve keskin bir şekilde artan ücretlerle görülen iş gücü piyasası yavaşlıyor. Powell, “Enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler azaldı” dedi ve “İş gücü piyasasının yakın zamanda enflasyon baskılarının kaynağı olması pek olası görünmüyor. İş gücü piyasası koşullarının daha fazla soğumasını arzulamıyoruz veya hoş karşılamıyoruz.” diye ekledi.

Bu ayın başlarında açıklanan Temmuz ayı istihdam raporunun beklenenden zayıf gelmesi ve borsanın düşmesi üzerine birçok ekonomist, Fed’in faiz oranlarını yarım puan düşürebileceğini söyledi. Ancak o zamandan beri gelen güçlü ekonomik raporlar endişeleri yatıştırdı ve piyasa toparlandı.

Fed’in faiz indirimleri, ipotek, kredi kartları ve diğer tüketici ve ticari kredilerdeki borçlanma maliyetlerini düşürürken borsayı canlandırabilir. Ayrıca, son dönemde sağlıklı getiri sağlayan banka mevduat hesaplarının faizlerini de düşürebilir.

Yıl sonuna kadar, vadeli işlem piyasaları şimdi Fed’in kilit kısa vadeli faiz oranını toplamda bir puan kadar düşürmesini bekliyor.

Mart 2022’den Temmuz 2023’e kadar, Fed en büyük 40 yıllık enflasyon dalgalanmasını dizginlemek için kilit faiz oranını neredeyse sıfırdan yüzde 5.25 ila 5.5 ile 23 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

FED Başkanı Jerome Powell’dan Faiz İndirimi Mesajı
Yorum Yap