İğneden ipliğe fiyatlardaki artış vatandaşları tasarruflu olmaya yöneltti. Giyim ve mobilya olmak üzere farklı sektörlerdeki eski eşyalar ustaların hünerli elleri ile yeniden kullanılabilir hale geliyor.
Ayyakabı ustası İsmail Tavukçu ve döşeme ustası Halil Kaplan tadilat işlerinde artış olduğunu ifade ederken, terzi Musa Koca giyimde tadilatın bile masraflı olduğunu söylüyor.
Alım gücünün düşmesi ile beraber, kenarda bekleyen ayakkabılar usta ellerde en fazla 150-200 TL’lik masrafla yeniden giyilebilir hale geliyor. Akyurt’un 30 yıllık ayakkabıcısı Selim Tavukçu da tadilat işlerinin son zamanlarda arttığını söyledi. Tavukçu, “Fiyatlardaki artış ile birlikte insanlar artık eski ayakkabılarını yeniletmeyi tercih ediyor, eskinin kıymeti ve değeri bilinmeye başladı.” diye konuştu.
Hem ayakkabı üreten hem de eskileri yenileyen ayakkabı ustası Selim Tavukçu, “Artan maliyetler nedeniyle ayakkabı fiyatları son bir yılda yaklaşık iki katına kadar yükseldi. En basitinden geçtiğimiz yıl 80-90 TL olan deri terlik 250-300 TL’ye kadar arttı. Bazı vatandaşların gücü yenisini almaya yetmiyor. Mesaimizin büyük bir kısmında eski ayakkabıları yeniliyoruz. Tadilatta işlerimiz yoğunlaştı” diye konuştu.
“KAR ORANLARIMIZ DÜŞTÜ”
Yeni imal ettikleri ayakkabılarda da kar oranlarının düştüğünü ifade eden Tavukçu, “Maliyetlerin artması ancak alım gücünün aynı oranda yükselmemesi bizim kar oranlarımızın da düşmesine neden oldu. Aile iki çocuğuyla geliyor, iki bot 1000 TL tutuyor, dolayısıyla almakta zorlanıyor, giyilebilecek eskileri yeniletmeyi tercih ediyor. Bu da bizi ekonomik olarak etkiliyor” dedi.
“BU FİYATLARA BOT OLMAZ”
Marka adı altında fiyatların olağan dışı yükseldiğini sözlerine ekleyen Tavukçu, “2 bin TL’ye 3 bin TL’ye bot olmaz. Biz hakiki deri botları 500-600 TL’ye satıyoruz, millet giyinsin. Vatandaşı da düşünmemiz lazım. Bu işin mutfağında yetişmiş, çıraklığını, ustalığını yapmış biri olarak fiyatların abartıldığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
GİYİMDE TADİLATTA MASRAFLI
Bir süredir yaşanan fiyat artışları vatandaşı olduğu kadar esnafı da zor durumda bırakıyor.
PAMUK İTHAL OLUNCA
Giyimde pamuğun ithal geldiğini söyleyen Akyurt’un terzilerinden Musa Koca, “Giyimde tadilatta masraflı hale geldi. 50 kuruşluk fermuar 5 TL’ye yükseldi, 7 TL’lik bobin 30 TL oldu” diye konuştu. Yıllardır ilçede terzilik yapan Musa Koca, sektördeki fiyat artışına dikkat çekti. 2 yıl önce 60 TL’ye sattıkları pantolonun 300 TL’ye, 35-40 TL’ye sattıkları gömleğin ise 300 TL’ye kadar çıktığını söyleyen Koca, “Önceden kumaşını seçip özel elbise dikiyorduk, haftada ortalama 40 parça elbise dikerdim, şimdi haftada 2-3 parçaya kadar düştü. Kumaşın kilosu 38 TL’den 190 TL’ye çıktı. Bu da sektörü olumsuz yönde etkiledi. Tabi ki durumu iyi olan müşterilerimiz de var, hem elbise dikimine hem de tadilata talep var ancak ciddi oranda azaldı” diye konuştu. Ayrıca giyim mağazaları ile yeni ürünleri de ilçe halkının beğenisine sunan Koca, “Geçtiğimiz yıl 400 TL perakende satılan montların bugün alış fiyatı 600 TL oldu. Bizler esnaflar olarak kar oranlarımızı aşağıya çekerek tüketicilerle ürünlerimizi buluşturmaya devam ediyoruz” dedi.
SIFIRDAN FARKSIZ
26 yıllık koltuk döşeme ustası Halil Kaplan ise son 3 ayda mobilya yenileme işlerinin büyük oranda artış gösterdiğini söyledi. Sıfır mobilya fiyatlarının 18 bin liradan başladığını ifade eden Kaplan, “Kumaşın metrekaresi 80 lira ile 200 lira arasında değişiyor. Buna bağlı olarak da müşterinin kumaş seçimine göre fiyatlarımız farklılık gösteriyor. Sadece yüz değişiminin maliyeti 5 bin lira ile 7 bin lira arasında değişiyor. Süngeri ve yüz değişimi istenildiğinde ise 7 bin lira ile 8 bin 500 lira aralığındaki fiyatlarla mobilyaları yeniliyoruz” diye konuştu.
Mobilya yenileme işlerindeki artıştan memnun olan Kaplan, sıfır mobilya da ürettiklerini söyleyerek, hem eski mobilyaları hem de yeni mobilyaları istenilen desenlere göre imal ettiklerini dile getirdi. Kaplan, “Eski mobilyaları sıfırdan farksız şekilde yeniden kullanılabilir hale getiriyoruz” dedi.