1. Haberler
  2. Akyurt
  3. Eskiye rağbet arttı

Eskiye rağbet arttı

featured
service

İğneden ipliğe fiyatlardaki artış vatandaşları tasarruflu olmaya yöneltti. Giyim ve mobilya olmak üzere farklı sektörlerdeki eski eşyalar ustaların hünerli elleri ile yeniden kullanılabilir hale geliyor.

Ayyakabı ustası İsmail Tavukçu ve döşeme ustası Halil Kaplan tadilat işlerinde artış olduğunu ifade ederken, terzi Musa Koca giyimde tadilatın bile masraflı olduğunu söylüyor.

Alım gü­cü­nün düş­me­si ile be­ra­ber, ke­nar­da bek­le­yen ayak­ka­bı­lar usta el­ler­de en fazla 150-200 TL’lik mas­raf­la ye­ni­den gi­yi­le­bi­lir hale ge­li­yor. Ak­yurt’un 30 yıl­lık ayak­ka­bı­cı­sı Selim Ta­vuk­çu da ta­di­lat iş­le­ri­nin son za­man­lar­da art­tı­ğı­nı söy­le­di. Ta­vuk­çu, “Fi­yat­lar­da­ki artış ile bir­lik­te in­san­lar artık eski ayak­ka­bı­la­rı­nı ye­ni­let­me­yi ter­cih edi­yor, es­ki­nin kıy­me­ti ve de­ğe­ri bi­lin­me­ye baş­la­dı.” diye ko­nuş­tu.
Hem ayak­ka­bı üre­ten hem de es­ki­le­ri ye­ni­le­yen ayak­ka­bı us­ta­sı Selim Ta­vuk­çu, “Artan ma­li­yet­ler ne­de­niy­le ayak­ka­bı fi­yat­la­rı son bir yılda yak­la­şık iki ka­tı­na kadar yük­sel­di. En ba­si­tin­den geç­ti­ği­miz yıl 80-90 TL olan deri ter­lik 250-300 TL’ye kadar arttı. Bazı va­tan­daş­la­rın gücü ye­ni­si­ni al­ma­ya yet­mi­yor. Me­sa­imi­zin büyük bir kıs­mın­da eski ayak­ka­bı­la­rı ye­ni­li­yo­ruz. Ta­di­lat­ta iş­le­ri­miz yo­ğun­laş­tı” diye ko­nuş­tu.

“KAR ORAN­LA­RI­MIZ DÜŞTÜ”

Yeni imal et­tik­le­ri ayak­ka­bı­lar­da da kar oran­la­rı­nın düş­tü­ğü­nü ifade eden Ta­vuk­çu, “Ma­li­yet­le­rin art­ma­sı ancak alım gü­cü­nün aynı oran­da yük­sel­me­me­si bizim kar oran­la­rı­mı­zın da düş­me­si­ne neden oldu. Aile iki ço­cu­ğuy­la ge­li­yor, iki bot 1000 TL tu­tu­yor, do­la­yı­sıy­la al­mak­ta zor­la­nı­yor, gi­yi­le­bi­lecek es­ki­le­ri ye­ni­let­me­yi ter­cih edi­yor. Bu da bizi eko­no­mik ola­rak et­ki­li­yor” dedi.

Eskiye rağbet arttı 1

“BU FİYAT­LA­RA BOT OLMAZ”

Marka adı al­tın­da fi­yat­la­rın ola­ğan dışı yük­sel­di­ği­ni söz­le­ri­ne ek­le­yen Ta­vuk­çu, “2 bin TL’ye 3 bin TL’ye bot olmaz. Biz ha­ki­ki deri bot­la­rı 500-600 TL’ye sa­tı­yo­ruz, mil­let gi­yin­sin. Va­tan­da­şı da dü­şün­me­miz lazım. Bu işin mut­fa­ğın­da ye­tiş­miş, çı­rak­lı­ğı­nı, us­ta­lı­ğı­nı yap­mış biri ola­rak fi­yat­la­rın abar­tıl­dı­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum” şek­lin­de ko­nuş­tu.

Eskiye rağbet arttı 2

GİYİMDE TADİLATTA MASRAFLI

Bir sü­re­dir ya­şa­nan fiyat ar­tış­la­rı va­tan­da­şı ol­du­ğu kadar es­na­fı da zor du­rum­da bı­ra­kı­yor.

PAMUK İTHAL OLUNCA

Gi­yim­de pa­mu­ğun ithal gel­di­ği­ni söy­le­yen Ak­yurt’un ter­zi­le­rin­den Musa Koca, “Gi­yim­de ta­di­lat­ta mas­raf­lı hale geldi. 50 ku­ruş­luk fer­mu­ar 5 TL’ye yük­sel­di, 7 TL’lik bobin 30 TL oldu” diye ko­nuş­tu. Yıl­lar­dır il­çe­de ter­zi­lik yapan Musa Koca, sek­tör­de­ki fiyat ar­tı­şı­na dik­kat çekti. 2 yıl önce 60 TL’ye sat­tık­la­rı pan­to­lo­nun 300 TL’ye, 35-40 TL’ye sat­tık­la­rı göm­le­ğin ise 300 TL’ye kadar çık­tı­ğı­nı söy­le­yen Koca, “Ön­ce­den ku­ma­şı­nı seçip özel el­bi­se di­ki­yor­duk, haf­ta­da or­ta­la­ma 40 parça el­bi­se di­ker­dim, şimdi haf­ta­da 2-3 par­ça­ya kadar düştü. Ku­ma­şın ki­lo­su 38 TL’den 190 TL’ye çıktı. Bu da sek­tö­rü olum­suz yönde et­ki­le­di. Tabi ki du­ru­mu iyi olan müş­te­ri­le­ri­miz de var, hem el­bi­se di­ki­mi­ne hem de ta­di­la­ta talep var ancak ciddi oran­da azal­dı” diye ko­nuş­tu. Ay­rı­ca giyim ma­ğa­za­la­rı ile yeni ürün­le­ri de ilçe hal­kı­nın be­ğe­ni­si­ne sunan Koca, “Geç­ti­ği­miz yıl 400 TL pe­ra­ken­de sa­tı­lan mont­la­rın bugün alış fi­ya­tı 600 TL oldu. Biz­ler es­naf­lar ola­rak kar oran­la­rı­mı­zı aşa­ğı­ya çe­ke­rek tü­ke­ti­ci­ler­le ürün­le­ri­mi­zi bu­luş­tur­ma­ya devam edi­yo­ruz” dedi.

Eskiye rağbet arttı 3

SIFIRDAN FARKSIZ

26 yıl­lık kol­tuk dö­şe­me us­ta­sı Halil Kap­lan ise son 3 ayda mo­bil­ya ye­ni­le­me iş­le­ri­nin büyük oran­da artış gös­ter­di­ği­ni söy­le­di. Sıfır mo­bil­ya fi­yat­la­rı­nın 18 bin li­ra­dan baş­la­dı­ğı­nı ifade eden Kap­lan, “Ku­ma­şın met­re­ka­re­si 80 lira ile 200 lira ara­sın­da de­ği­şi­yor. Buna bağlı ola­rak da müş­te­ri­nin kumaş se­çi­mi­ne göre fi­yat­la­rı­mız fark­lı­lık gös­te­ri­yor. Sa­de­ce yüz de­ği­şi­mi­nin ma­li­ye­ti 5 bin lira ile 7 bin lira ara­sın­da de­ği­şi­yor. Sün­ge­ri ve yüz de­ği­şi­mi is­te­nil­di­ğin­de ise 7 bin lira ile 8 bin 500 lira ara­lı­ğın­da­ki fi­yat­lar­la mo­bil­ya­la­rı ye­ni­li­yo­ruz” diye ko­nuş­tu.

Mo­bil­ya ye­ni­le­me iş­le­rin­de­ki ar­tış­tan mem­nun olan Kap­lan, sıfır mo­bil­ya da üret­tik­le­ri­ni söy­le­ye­rek, hem eski mo­bil­ya­la­rı hem de yeni mo­bil­ya­la­rı is­te­ni­len de­sen­le­re göre imal et­tik­le­ri­ni dile ge­tir­di. Kap­lan, “Eski mo­bil­ya­la­rı sı­fır­dan fark­sız şe­kil­de ye­ni­den kul­la­nı­la­bi­lir hale ge­ti­ri­yo­ruz” dedi.

Eskiye rağbet arttı
Yorum Yap