Türkiye’de organ bağışı konusundaki farkındalığın ve bilincin mutlaka artırılması gerektiğine dikkat çeken LifeClub Sağlık Hizmetleri Aile Hekimi Uzm. Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, “Ülkemizde ve tüm dünyada en sık yapılan organ nakilleri böbrek ve karaciğer naklidir. Sıklık sırasına göre; böbrek ve karaciğeri, kalp, pankreas, ince bağırsak ve akciğer nakli takip eder. Böbreğimizin iki adet olması, karaciğerin ise kendi kendini yenileyebilme yeteneği canlı donörlerden nakilleri mümkün kılar. İşte bu yüzden başta böbrek ve karaciğer yetmezliği olmak üzere tedavisi ancak organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar için organ bağışı çok kıymetlidir.
Bağışlar ile tek bir insanın pek çok kişinin hayatını kurtarması mümkün olabiliyor. Ancak maalesef ülkemizde organ nakli konusunda pek de bilinçli bir yaklaşım yok. Bağış yapmak isteyen bir kişi nasıl hareket etmeli, nereye başvurmalı bu konular halen kafa karıştırıyor. Bu konuda kat etmemiz gereken daha çok yol var diyebilirim” dedi.
Teknik Anlamda Yeterli Donanıma Sahibiz
Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, ülkemizin organ nakli için yeterli donanıma, deneyimli ekiplere ve nakil merkezlerine sahip olduğunu belirtti ve ekledi: “Türkiye’de canlıdan nakil daha sık olmakla beraber, yapılan organ bağışı kampanyaları ile ölüm sonrasında başka yaşamlara dokunmanın ve bir yaşam kurtarabilmenin ne kadar önemli olduğu vurgulanıyor.
Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır.”
Nasıl Organ Bağışı Yapabilirsiniz?
Sağlık kuruluşlarına giderek veya e-nabız üzerinden gönüllü organ bağışçısı olunabileceğine de değinen LifeClub Hekimi Uzm. Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, “Organ nakli yasasına göre, canlıdan canlıya organ bağışında 18 yaş altındaki kişilerden organ alınmaz. Ancak, kadavradan yapılan bağışlarda yaş sınırı yoktur. Tek yapmanız gereken bir gün sizin veya sevdiğiniz bir yakınınızın da ihtiyacı olabileceğini düşünerek bir hastaneden bu konuda destek almak olacaktır. Size verilecek imzalamanız gereken bir form ve yanınızda taşıyacağınız, organ ve doku bağış kartınız ile tüm sevdiklerinize bir iyilik yapmak adına organ bağışı yapabilirsiniz. Bunun dışında e-nabız uygulaması üzerinden organ bağışı butonu ile ilgili seçimleri yaparak çok kolay bir şekilde organ bağışı bildiriminizi sağlık bakanlığına iletebilirsiniz. Organ bağışı ile ilgili bütün aşamalar, Ulusal Organ Koordinasyon Merkezi tarafından denetlenmektedir. Ayrıca, ilgili bütün süreçler, geriye dönük olarak da tekrar denetimden geçmektedir” dedi.
Bağışçının Yakınlarının Onayı Zorunludur
Dr. Karaca, hayattayken bağışçı olan bireyin, vefat sonrası yakınlarından da onay alınarak organlarının bağışlandığını söyledi: “Organ nakli bağış kartı, sadece ‘beyin ölümünün’ gerçekleşmesi halinde, ailenizin, sizin hayattayken organlarınızın bağışlanmasını vasiyet ettiğinizi bilmelerini sağlayan bir belgedir. Bir kimse, sağlığında organ bağışında b
ulunmuş olsa bile, beyin ölümü gerçekleşmesi halinde sırasıyla eşi, reşit çocukları, anne veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakati olmaksızın organ ve dokuları alınmamaktadır.
Organ ve doku bağışı, birçok hayatı kurtarabilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde arttırabilir. Hastaların organ nakli sayesinde sağlıklarını yeniden kazanmaları, hem hastaların hem de ailelerinin psikolojik ve duygusal olarak desteklenmesini sağlar.”