1. Haberler
  2. Gündem
  3. “Ekonomi, evlilik kararı için engel haline geldi”

“Ekonomi, evlilik kararı için engel haline geldi”

featured
service

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek enflasyonun düğün sektöründe ciddi bir daralmaya yol açtığını belirtti. Evlenmek isteyen çiftleri büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirten Palandöken, “Yüksek enflasyondan dolayı düğün sektöründe beklenen olmadı. Zorlaşan ekonomik koşullar evlilik kararı almayı düşünen çiftler için büyük bir engel haline geldi” diye konuştu.

Palandöken, yaptığı açıklamada “Düğün organizasyonları, gelinlik ve damatlık ücretleri, takı maliyetleri, düğün salonu fiyatları gibi evlilik sürecindeki masraflar da büyük bir artış gösterdi. Öte yandan alışverişlerde taksit seçeneklerinin daraltılması da sektörde büyük zarara yol açtı. Bunun sonucunda 2023 yılında yaklaşık 600-610 bin çiftin evlenmesi öngörülüyordu ancak ekonomik zorluklar nedeniyle bu sayı 500 binli rakamlara gerileyerek yüzde 15’e yakın azaldı. Oysaki düğün sektörü 230 kalemi ilgilendiren bir sektör. Netice itibari ile bunların hepsinde duraklama var ve ekonomiye büyük bir kayıp oluyor. Bizim talebimiz kredi kartlarındaki taksit tutarı biraz esnetilmeli. Bu sorun bir an önce gözden geçirilmeli” dedi.

“Evlilik Sektöründeki Daralma Genel Ekonomiyi de Etkiledi”

TESK Başkanı Palandöken, evlilik sektöründeki durgunluğun ekonominin genelinde bir daralmaya yol açtığını ifade etti. “Evlilik sektörü tüm ekonomiyi destekleyen dev bir alan. Ev kurma sürecinde ihtiyaç duyulan mobilya, beyaz eşya, züccaciye, ev tekstili, dekorasyon, düğün salonları, fotoğrafçılar, kuaförler, çiçekçiler gibi sektörler de bu durumdan zarar görüyor. Çünkü çiftlerin ev kurarken yapacakları harcamalar 30’a yakın sektöre etki ediyor. Ancak maliyetlerin artması ve evliliklerin azalması bu döngüyü kırıyor” diyen Palandöken, iş hacminin düşmesiyle birlikte birçok sektörde istihdamın olumsuz etkilendiğini ve işsizliğin arttığını kaydetti.

Palandöken, “Bu durum iş hacminin düşmesine ve ekonomide ciddi bir daralmaya yol açıyor. İş hacmi düştükçe bu sektörlerdeki istihdam da olumsuz etkileniyor, işsizlik artıyor ve sonuç olarak ekonomi çıkmaza giriyor” ifadelerini kullandı.

“Kredi Kartına Taksit İmkanının Geri Getirilmesi Ekonomiyi Canlandırır”

Kredi kartına taksit imkânının yeniden getirilmesinin çiftler için önemli bir destek olacağını belirten Palandöken, bu adımın yalnızca evlilik sektörü değil, genel olarak ekonomi üzerinde de olumlu etkiler yaratacağını vurguladı. Palandöken, “Ev kurma aşamasında olan genç çiftler bu süreçte en çok krediye ve kredi kartı ile taksitli alışverişe ihtiyaç duyuyorlar. Çünkü ev kurmak, düğün organize etmek, yeni bir hayat düzeni kurmak gibi süreçler büyük maliyetler gerektiriyor” dedi.

Palandöken, kredi kartına taksit imkânının kaldırılmasının, evlilik sürecindeki çiftlerin işini zorlaştırdığını söyleyerek, “Bu sebeple kredi kartına konulan taksit sınırlandırılması ivedilikle kaldırılmalı. Bu sadece evlenmek üzere olan çiftler için değil, tüm vatandaşlar için de olumlu bir etki yaratır. Kredi kartına konulan taksit sınırlarının kaldırılması ekonomiye hareket kazandırır, piyasaları canlandırır ve işsizliğin azalması ile birlikte istihdamın artmasıyla devletin vergi SGK gelirleri artar” şeklinde konuştu.

“Ekonomi, evlilik kararı için engel haline geldi”
Yorum Yap