E-Fatura; elektronik bir ortamda oluşturulan ve geleneksel faturadan hiçbir farkı olmayan son teknolojik bir uygulamadır. Daha geniş bir tanımlama yapmak gerekirse; formatı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen ve Vergi Usul Kanunu gereği faturada bulunması gereken tüm bilgilerin bulunduğu e-Fatura satıcı ve alıcı arasında aktarılan elektronik bir belgedir.
05.03.2010’da yayınlanan Vergi Usulü Kanunu’nun 397 nolu tebliğinden bu yana ülkemizde kullanılan ve giderek daha yaygın hale gelen bir uygulama olup yalnızca Vergi Usul Kanunu’na göre belirtilen standartlara uyan mükelleflerin kullanabildiği bir sistemdir. Satış işlemlerinin elektronik ortamda kaydını e-Fatura şeklinde tutan işletmeler artık kağıt fatura kesemezler. Kullanıldığı alanlarını;
- Ticari faturalar,
- İhraç faturaları,
- Alış faturaları,
- İade faturaları şeklinde belirtebiliriz.
E-Faturanın Avantajları Nelerdir?
E-Fatura kullanmanın kağıt faturalar ile kıyaslandığında hem alıcı hem de satıcı için pek çok farklı açıdan avantajı bulunmaktadır. Bunları detayları ile farklı başlıklar halinde inceleyelim.
Maliyeti Düşürme
Kağıt faturalar için zarf, mürekkep ve kağıt gibi gider kalemleri bulunurken e-Fatura’da her şey dijital olduğundan bu tip maliyetler ortadan kalkmaktadır.
Zamanı Azaltma
E-Faturayı çevrimiçi ortamlardan karşı tarafa aktardığınız için birkaç saniye içinde faturayı kesip iletme imkanınız olacaktır. Kağıt faturada olduğu gibi faturayı kesip yazdırma, kargoya verme ve kargo takibi yapma gibi uğraştırıcı süreçler e-Fatura kesen kişiler için söz konusu olmaktan çıkmaktadır.
Arşivleme Kolaylığı
Dijital ortamda e-Arşiv sisteminde saklanabilen ve istenildiği zaman aratılıp hemen bulunabilen e-Faturalar hem evrak hazırlayıp bunları düzenleyerek saklama zorunluluğundan sizi kurtarır hem de fatura lazım olduğunda tek tıkla, uzun uzadıya araştırma yapmadan, ulaşma olanaklarını tanır.
Bu durum aynı zamanda bir faturanın kaybedilmesi durumunu ortadan kaldırır ve kesilmesinin üzerinden uzun zaman geçtikten sonra bile anında ulaşılabilir olmasını sağlamaktadır.
İş Yükünden Tasarruf Etme
Fatura bastırma, arşivleme, kargolama vb. tüm bu işlemlerin yapılması ve takip edilmesi için bazı firmalarda bu işlere bakan çalışanlara ihtiyaç duyulur. E-Fatura sayesinde hem işçi maliyetleri hem de iş yükünden tasarruf edilebilmektedir.
Çevre Dostu Fatura Süreci
Faturalarınızı keserken kullandığınız tonlarca kağıt kullanıyor olabilirsiniz. İşlemi faturayı kesen işletmenin aktif olduğu uzun yıllara vurduğumuzda çok ciddi bir kağıt kullanımından söz etmiş oluruz. E-Fatura keserken tüm süreç dijital ortamlarda gerçekleştiği için kağıt kullanımı sadece nadiren gerekli olacaktır. Bu da çevre dostu ve sürdürülebilirlik açısından e-Faturanın avantajlı olduğunu göstermektedir.
Ortamdan Bağımsız Olması
Faturanızı e-Fatura uygulaması sayesinde anında cafe, ev, araba vb. internet erişiminin olduğu her yerde oluşturabilirsiniz. Faturada e-imzanız ve e-kaşeniz bulunacağı için kağıt faturada olduğu gibi işlemi yapmak için ofisinizde olma zorunluluğunu ortadan kalkmaktadır.
Güvenlik
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kontrol altına alınan e-Faturalar yalnızca belirli koşulları taşıyan mükelleflere tanınan bir haktır. Kanuni olarak kağıt faturalardan hiçbir farkı bulunmayan e-Fatura uygulaması sayesinde ihalelere dijital ortamlarda katılabilir, tekliflerinizi bu şekilde yapabilirsiniz.
Şirket bilgilerinizin tamamen güvende olacağı e-Fatura uygulaması sayesinde firma bilgilerinin kaybolması gibi bir ihtimal bulunmamaktadır. Tüm faturalarınızı dijital arşivde güvenle saklayabilir ve dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi için https://www.uyumsoft.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.