1. Haberler
  2. Gündem
  3. Dünya Doktorları: Gazze’de 300 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti

Dünya Doktorları: Gazze’de 300 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti

featured
service

Dünya Doktorları Derneği (DDD), Gazze’de devam eden İsrail saldırılarının bölgedeki sağlık sistemine verdiği zararların geri dönülemez bir noktaya ulaştığını belirterek, insani yardım çalışanlarına destek olunması gerektiğini vurguladı. Derneğin Başkanı Hakan Bilgin, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yaşanan saldırılarda yaklaşık 300 insani yardım çalışanının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bilgin, “Veriler, Gazze’de son 10 ayda hayatını kaybeden insani yardım çalışanlarının, 2021 ve 2022’de dünya genelinde yaşamını yitiren insani yardım çalışanlarından daha fazla olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Dünya Doktorları’nın, yaşamla ölüm arasındaki çizginin kaybolduğu Gazze’de 78 kişilik ekibiyle özveriyle çalıştığını belirten Bilgin, bu ekiplerin de saldırılardan olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Dünya Doktorları: Gazze’de 300 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti 1

19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Bilgin, Gazze’deki 2 milyon 300 bin kişiden yaklaşık yüzde 85’inin yerinden edildiğini ve resmi rakamlara göre 16 binden fazlası çocuk olmak üzere yaklaşık 40 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bilgin, “Enkaz altında kalan 10 binden fazla Filistinli var. Bölge adeta toplu mezar haline geldi” dedi.

Sadece 4 sahra hastanesi tam kapasite çalışabiliyor

Gazze’deki sağlık sisteminin İsrail saldırıları nedeniyle büyük ölçüde tahrip olduğunu belirten Bilgin, Gazze’deki hastanelerin sadece yüzde 44’ünün kısmen işlevsel durumda olduğunu ve toplamda sadece 1.400 yatak kapasitesine sahip olduklarını söyledi. Birinci basamak sağlık tesislerinin yüzde 45’inin işlevsiz hale geldiğini, 8 sahra hastanesinin ise sadece 4’ünün tam kapasiteyle çalışabildiğini ekledi.

Bilgin, “Gazze’de binlerce hasta, insani yardım personeli ve yerinden edilmiş insanın hayatı büyük risk altında. Dünya Doktorları olarak tüm devletlere sivillerin, hastaların, sağlık personelinin korunmasına yönelik acil adım atılması, tam, güvenli ve engelsiz insani yardıma erişim için İsrail hükümetine her türlü baskının uygulanması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

Dünya Doktorları: Gazze’de 300 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti 2

Dünya Doktorları’nın son verilerine göre, İsrail bombardımanı altındaki Gazze’de 122’si çocuk olmak üzere 2.000 kanser hastası, 1.500 diyaliz hastası, 45.000 kardiyovasküler hastalık teşhisi konmuş kişi ve 485.000’den fazla ruh sağlığı bozukluğu vakası bulunuyor. Dünya Doktorları, saldırıların başlangıcından bu yana bölgedeki ihtiyaçları analiz ederek, uzun vadeli sürdürülebilir sağlık hizmetleri için gerekli altyapıları inşa etmeye çalışıyor.

Dünya Doktorları: Gazze’de 300 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti
Yorum Yap