1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Diyabetle Mücadelede 11 Kritik Tavsiye

Diyabetle Mücadelede 11 Kritik Tavsiye

featured
service

Dünya genelinde ve Türkiye’de diyabetli hasta sayısı hızla artıyor. Tedavi edilmediğinde sinir hasarı, kalp ve böbrek hastalıkları, görme kaybı ve uzuv kaybı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilen diyabet, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, diyabetle mücadelede hastalara 11 önemli tavsiyede bulundu.

Kan Şekeri Seviyenizi Kontrol Altında Tutun

Prof. Dr. Koylan, “Doktorunuzun hedef kan şekeri aralığını belirlemesine izin verin ve bu aralığı korumak için çaba gösterin. Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol edin ve gerektiğinde diyabet ilaçlarınızı alın” dedi.

Sağlıklı Beslenin

“Diyabet dostu bir beslenme planı, kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmanıza ve sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olur. Yeterli miktarda meyve, sebze ve tam tahıllı besinler tüketmeye özen gösterin. Yağlı ve işlenmiş gıdalardan kaçının” diye ekledi Koylan.

Düzenli Egzersiz Yapın

Haftada en az 150 dakika orta tempolu egzersiz yapmayı öneren Koylan, “Düzenli egzersiz, kan şekeri seviyenizi düşürmeye, kilo vermenize ve genel sağlığınızı iyileştirmeye destek olur” şeklinde konuştu.

Sigaradan Uzak Durun

“Sigarayı bırakmak, diyabetin komplikasyon riskini önemli ölçüde azaltır. Sigarayı bırakmak için bir programına katılın veya doktorunuzla konuşun” diyen Koylan, sigaradan uzak durmanın önemini vurguladı.

Düzenli Olarak Doktor Kontrollerinizi Sürdürün

Koylan, “Doktorunuz, diyabetin komplikasyonlarını erken teşhis ve tedavi etmek için düzenli olarak sizi kontrol edecektir. Göz, ayak muayeneleri ve böbrek fonksiyon testleri gibi taramalara katılın” tavsiyesinde bulundu.

Kan Basıncınızı Kontrol Altında Tutun

“Yüksek tansiyon, diyabet riskini artırır. Kan basıncınızı 130/80 mmHg’nin altında tutmayı hedefleyin” diyen Koylan, tansiyon kontrolünün önemine dikkat çekti.

Kolesterol Seviyenizi Yakından Takip Edin

Prof. Dr. Koylan, “Yüksek kolesterol seviyeleri, kalp hastalığı riskini artırır. LDL (kötü) kolesterolünüzü 100 mg/dL’nin altında tutmayı ve HDL (iyi) kolesterolünüzü 40 mg/dL’nin üzerinde tutmayı hedefleyin” dedi.

Ayak Sağlığına Özen Gösterin

“Diyabet, ayaklarda sinir hasarına ve kan dolaşımının zayıflamasına neden olabilir. Ayaklarınızı her gün kontrol edin ve herhangi bir kesik, yara veya şişlik gözlemlerseniz hızlıca doktorunuza bildirin” diye ekledi Koylan.

Hayatınızdaki Stresi Yönetin

“Stres, kan şekeri seviyenizi yükseltebilir bu yüzden kontrol altında tutabilmek için; egzersiz, yoga veya meditasyon gibi sağlıklı ve sakinleştirici yollara bir şans verin” diyen Koylan, stres yönetiminin önemini vurguladı.

Düzenli Olarak Dişlerinizi Fırçalayın ve Diş İpi Kullanın

Koylan, “Diyabet, diş eti hastalıkları riskini artırır. Dişlerinizi mutlaka günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın” şeklinde konuştu.

Doktorunuzla Düzenli Olarak İletişim Halinde Olun

“Diyabetinizin yönetimi hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin” diyen Koylan, doktorla iletişimin önemini hatırlattı.

Diyabetle Mücadelede 11 Kritik Tavsiye
Yorum Yap