1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Diş İpi Kullanmanın Faydaları

Diş İpi Kullanmanın Faydaları

featured
service

Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Özlem Aylıkçı, diş ipi kullanımının önemine dair bilgiler verdi. Birçok kişinin aklından “Dişlerimi fırçalıyorum zaten, diş ipi kullanmam gerekli mi?” sorusu geçmiştir. Aylıkçı, ağız sağlığının korunmasında diş ipi kullanımının önemli bir rol oynadığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Diş ipi kullanımı ağız ve diş sağlığı için gereklidir. İşte diş ipi kullanmanın altı nedeni:

  1. Dental plağı elimine eder: Diş fırçalamak önemli bir alışkanlıktır ancak dişlerin arasındaki plakları temizlemek için yeterli değildir. Diş ipi kullanarak bu bölgelerdeki plak birikimini önleyebilir ve dişlerinizin sararmasını engelleyebilirsiniz.
  2. Diş çürüklerinden korur: Dünya Sağlık Örgütü’ne göre erişkin nüfusun neredeyse tamamı diş çürüğü problemi yaşıyor. Diş ipi kullanarak plakları temiz tutabilir ve çürüklerden korunabilirsiniz.
  3. Dişeti sağlığınızı korur: Diş ipi, dişeti hastalıklarına karşı da etkilidir. Gingivitis gibi dişeti hastalıklarının ilk belirtileri kızarıklık, şişlik, iritasyon, kötü ağız kokusu ve fırçalarken kanamadır. Günlük fırçalamanıza diş ipi ekleyerek dişeti hastalıklarından korunabilirsiniz.
  4. Diyabet riskinizi azaltır: Ağız hijyeni kötü olan kişiler dişeti hastalıklarına daha yatkındır ve ilerlemiş dişeti hastalıkları vücudun insüline direncini artırarak diyabet riskini de artırır.
  5. Kötü ağız kokusunu engeller: Ağız kokusunun nedenlerinden biri dişler arasında kalan bakteri plağıdır. Diş ipi kullanarak bu plakları temizleyebilir ve kötü ağız kokusunu önleyebilirsiniz.
  6. Kalp hastalıklarından korur: Gingivitis olduğunda dişetleri kanamaya yatkındır ve bakterilerin kana karışma olasılığı vardır. Bakteriler kan akımına karıştığında kalp krizi gibi ciddi durumlar oluşabilir. Günde iki dakikanızı ayırarak bu riskleri azaltabilirsiniz.”

Aylıkçı, diş ipi kullanımının alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini de vurguladı: “İlk başta gereksiz bir iş gibi görünebilir. Yeni bir alışkanlık edinmek kolay değildir. İlk birkaç hafta hatırlatıcılar kurmak veya post-it notları kullanmak yardımcı olabilir. Vazgeçmezseniz, zamanla günlük rutininize yerleşeceğine emin olabilirsiniz.”

Aylıkçı, ağız ve diş sağlığını korumak için diş ipi kullanımının hayatımıza dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Diş İpi Kullanmanın Faydaları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.