1. Haberler
  2. Siyaset
  3. DEVA Partili Avşar: “Deprem bölgesinde sağlık sistemi can çekişiyor” 

DEVA Partili Avşar: “Deprem bölgesinde sağlık sistemi can çekişiyor” 

featured
service

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, 6 Şubat depremlerinin ardından deprem bölgesinde sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı. Avşar, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu tarafından cevaplanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi ile deprem bölgesindeki sağlık altyapısının durumu, doktor eksikliği, engelli ve özel gereksinimli vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimi gibi birçok konuyu gündeme getirdi.

Avşar, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından hazırlanan deprem raporuna dikkat çekerek, zarar gören sağlık tesislerinin durumu hakkında detaylı bilgi istedi. Önergede, “Zarar gören kaç sağlık tesisinin güçlendirildiği veya yenisinin yapıldığı, deprem sonrası bölgeden tayin isteyen doktor sayısı ve oluşan boşluğu gidermek bakımından neler yapıldığı” sorularına yer verildi. Ayrıca, konteyner kentlerde hijyen sorunları, depremzedelerin ilaç erişimindeki zorluklar, asbest riski ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı alınan tedbirler de önergede ele alındı.

Depremin Etkileri Büyük: 11 İl ve 14 Milyon İnsan Doğrudan Etkilendi

Avşar, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin yıkıcı etkilerine dikkat çekti. Avşar, resmi verilere göre 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 107 binden fazla kişinin yaralandığını ve depremin doğrudan 11 il ve 14 milyondan fazla insanı etkilediğini vurguladı. Avşar, “En büyük hasar Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde yaşandı” diyerek bu bölgelerdeki hasarın yoğunluğuna dikkat çekti.

Cem Avşar, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından 18 Temmuz 2024 tarihinde kurulan Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu’nun raporuna atıfta bulunarak, komisyonun depremden en çok etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde saha ziyaretleri yaptığını belirtti. Bu ziyaretlerde kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla çalıştaylar düzenlendiğini ifade eden Avşar, raporun toplumun refahı ve sağlık hizmetlerine erişim konularına odaklandığını söyledi.

Avşar; “Raporda, ‘Toplum ve İnsan Refahı’ alt başlığında sağlık hizmetlerine erişim konusu incelenmiş ve bu konuda yaşanan birçok eksiklik ve sorun tespit edilmiştir.” dedi ve Bakan Memişoğlu’na bir dizi soru sordu.

‘Deprem bölgesinde zarar gören kaç sağlık tesisi güçlendirilmiş veya yenisi yapılmıştır?’

Avşar, söz konusu raporda fiziki altyapı yetersizliği belirtildiğini ifade etti ve bu kapsamda deprem bölgesinde zarar gören kaç sağlık tesisinin güçlendirildiği veya yenisinin yapıldığı, söz konusu tesislerin (hastaneler, aile sağlığı merkezleri ve diğer sağlık kuruluşları) ihtiyaca cevap vermesi bakımından neler yapıldığını sordu.

‘Deprem sonrası bölgede oluşan sağlık personeli ihtiyacını gidermeye yönelik bir çalışmanız bulunmaktadır?’

Depremle birlikte bölgede ciddi sağlık personeli eksikliği yaşandığını belirten Avşar; “Deprem bölgesinde kişi başına düşen uzman doktor sayısı kaçtır? Deprem sonrası bölgeden tayin isteyen kaç uzman doktor bulunmaktadır? Oluşan boşluğunu gidermeye yönelik bir çalışmanız var mıdır? Doktorlara ve sağlık çalışanlarına destek bakımından teşvik anlamında bir çalışmanız bulunmaktadır?” sorularını yöneltti.

‘Deprem bölgesinde özellikle engelli, ampute vb. özel gereksinimli vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracak bir çalışma var mı?’

Raporda, deprem sonrasında oluşan doktor, sağlık personeli ve altyapı yetersizliği sebebiyle kronik hastalıkların takibinin güçleştiği, düzenli hasta ve hastalık takibinin yapılamadığı ve sağlıklı bir veri altyapısının oluşmadığı belirtildiğini ifade eden Avşar, “Bu duruma karşın özellikle engelli, ampute vb. özel gereksinimli vatandaşlar için sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracak sağlık merkezi vb. bir altyapı çalışması yapmayı düşünüyor musunuz?” dedi.

‘Depremzedenin ilaca erişimini kolaylaştırma hususunda neler yapılmaktadır?

Avşar, deprem bölgesinde ilaç tedarik ve lojistik altyapısı ciddi zarar görmüş ve ilaca erişim güçleştiğini belirtti ve bu hususta gerek eczacıların ve gerekse tedarikçilerin desteklenmesi bakımından bir çalışmanın bulunup bulunmadığını ve halkın ilaca kolay erişimi için Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışmanın olup olmadığını sordu.

‘Bölgeye sağlıklı içme suyu verilmekte midir?’

Suyun yaşam fonksiyonları açısından önemine değinen Avşar; “Raporda tespit edildiği üzere içme suyu konusunda bazı bölgelerde sorunların olduğu ve halk sağlığını tehlikeye atacak düzeyde kirli su kaynakları bulunduğu ifade edilmiştir. Bu hususta bir tespitiniz var mıdır? İlgili paydaşlarla birlikte yürütülen bir çalışma bulunmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

‘Asbest riski, solunum ve akciğer enfeksiyonlarına karşın neler yapılmaktadır?’

Asbest tehlikesinin bölgede yaygınlaştığını ifade eden Avşar; “Bina yıkımları, enkaz, moloz ve toz ile diğer zararlı etmenlerin oluşturduğu asbest riskine ve ciddi sağlık sorunlarına yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu anlamda solunum yolları ve akciğer enfeksiyonlarına karşın tedbir bakımından Bakanlığınız tarafından neler yapılmaktadır?” dedi. 

DEVA Partili Avşar: “Deprem bölgesinde sağlık sistemi can çekişiyor” 
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.