1. Haberler
  2. Yerel
  3. Denizli’de Hava Kirliliğine Karşı Kömür Denetimleri Başladı

Denizli’de Hava Kirliliğine Karşı Kömür Denetimleri Başladı

featured
service

Denizli Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında hava kirliliğini azaltmak amacıyla kömür satış noktalarında sıkı denetimler başlattı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolü için yetki devri alan belediye, bu kapsamda kömür satışını mercek altına aldı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen denetimlerde, rastgele seçilen kömür torbalarından numuneler alınıyor ve analiz için Denizli Çevre Kalite Laboratuvarı’na (DENÇEV) gönderiliyor. Laboratuvar sonuçları doğrultusunda kömürün kalitesinin yönetmeliklere uygun olup olmadığı tespit ediliyor. Kalite standartlarını karşılamayan kömürler satıştan kaldırılıyor.

Denizli'de Hava Kirliliğine Karşı Kömür Denetimleri Başladı 1

Ruhsat ve İzin Belgeleri Kontrol Ediliyor

Denetimler sadece kömür kalitesiyle sınırlı kalmıyor. Kömür satışı yapan işletmelerin çalışma ruhsatları ve katı yakıt satış izin belgeleri de titizlikle kontrol ediliyor. Bu sayede hem kömür satışı yapan işletmelerin yasalara uygun faaliyet göstermesi sağlanıyor hem de vatandaşların sağlıklı ve güvenli yakıt kullanımına ulaşması hedefleniyor.

Kömür denetimleri, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması için kış mevsimi boyunca devam edecek.

Denizli İl Mahalli Çevre Kurulu’nun 2021 yılında güncellediği kararlar da yürürlükte. Doğalgaz altyapısı bulunan bölgelerde merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda kömür kullanımı tamamen yasaklandı. Doğalgaz altyapısı olmayan bölgelerde ise merkezi ısıtma sistemlerine filtre takma zorunluluğu getirildi. Kullanılacak kömürlerin TSE standartlarına uygun olması gerektiği vurgulanırken, yerli kömürde alt ısıl değerinin 5400 kcal/kg, ithal kömürde ise 7200 kcal/kg olması gerektiği belirtildi. Ayrıca, yerli kömürde kükürt oranı yüzde 1,2, ithal kömürde ise yüzde 0,9 sınırını aşmamalı.

Denizli’de Hava Kirliliğine Karşı Kömür Denetimleri Başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.