1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Cumhurbaşkanı Macron’dan Seçim Sonuçlarına İlişkin Açıklama

Cumhurbaşkanı Macron’dan Seçim Sonuçlarına İlişkin Açıklama

featured
service

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 10 Temmuz 2024 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen seçimlerin sonuçlarını değerlendirdi. Macron, Fransız halkının sandık başına giderek milletvekillerini seçme konusundaki kararlılığını ve demokrasinin canlılığını övdü.

Macron açıklamasında, “30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde milletvekillerinizi seçmek için sandık başına gittiniz. Bu katılımı, Cumhuriyetimizin canlılığının bir işareti olarak selamlıyorum ve bazı sonuçlar çıkarabileceğimizi düşünüyorum.” diyerek seçimlere katılımın önemine dikkat çekti.

Ayrıca, aşırı sağın 11 milyon oy almasına rağmen hükümete girememesi konusuna da değinen Macron, “Ülkede bir demokratik ifade ihtiyacı var. Aşırı sağ, ilk turda yaklaşık 11 milyon oyla önde gelmesine rağmen, hükümete girmesini açıkça reddettiniz.” ifadelerini kullandı.

Macron, seçimlerin ardından oluşan yeni siyasi tabloyu değerlendirirken, hiçbir siyasi partinin tek başına yeterli çoğunluğu sağlayamadığını ve bunun bir birlik çağrısı olduğunu belirtti. “İlk turda bölünen, ikinci turda karşılıklı çekilmelerle birleşen güçler, seçmenlerin rakip adaylardan çekilmesi sayesinde, yalnızca cumhuriyetçi güçler mutlak çoğunluğu temsil ediyor. Bu seçimlerin doğası, değişim ve iktidar paylaşımı talebiyle şekillendiğinden, geniş bir birleşmeye zorunlu kılıyor.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı, Fransa’nın çıkarlarını koruma görevine vurgu yaparak, “Cumhurbaşkanı olarak, ulusun yüksek çıkarlarının koruyucusu ve kurumların saygınlığının garantörü olmaya devam edeceğim.” dedi.

Macron, siyasi partilere uzlaşma çağrısında bulunarak, “Fransız halkının sandıkta tercih ettiği bu birleşme, Fransız bağımsızlığını savunmak ve ulusun üzerinde çalışacak sağlam ve çeşitli bir çoğunluk oluşturmak için dürüst ve sadık bir diyaloğu başlatma sorumluluğunu gerektirir.” ifadelerini kullandı.

Açıklamasının sonunda Macron, halkın beklentilerini ve endişelerini dikkate alacak bir hükümetin kurulacağını belirterek, “Bu birleşme, en büyük kurumsal istikrarı sağlamak için seçimlerde dile getirdiğiniz endişeleri dikkate alacaktır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Macron, hükümetin geçici olarak görevine devam edeceğini ve siyasi partilerin uzlaşma sağlaması için zaman tanınacağını belirtti. “Bu, siyasi güçlerin uzlaşma sağlamak için biraz zaman tanımayı gerektirir. Bu süre zarfında, hükümet sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecek.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Cumhurbaşkanı Macron’dan Seçim Sonuçlarına İlişkin Açıklama
Yorum Yap