CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak, elektrik enerjisinin; 20 yıl önce maliyetin düşürülüp hizmet kalitesin artırılması amacıyla özelleştirildiğini ancak gelinen noktada son 3 yılda yüzde 100’den fazla zam gelen elektrik tüketiminin ucuzlamadığını, kamu mallarının satıldığını ve gelirlerinin yok edildiğini belirtti.
Murat Karakaya (NİĞDE İGFA)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ülkemizde elektrik üretim ve dağıtımı ile her geçen ay kabararak gelen elektrik faturalarını gündeme taşıdı.
CHP Milletvekili Gürer, 20 yıl önce elektrik enerjisi özelleştirilirken, tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyetli bir şekilde sunulmasının amaçlandığını hatırlattı.
Gürer, “Elektrik Enerjisi Sektörü Reformu ve özelleştirmelerden beklenen faydalar sıralanırken, Elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının etkin ve verimli bir şekilde işletilmesi suretiyle maliyetlerinin düşürülmesi, ‘Elektrik enerjisi arz güvenliğinin sağlanması ve arz kalitesinin artırılması’, ‘Dağıtım sektöründeki teknik kayıpların OECD ülkeleri ortalamasına indirilmesi ve kaçakların önlenmesi’, ‘Gerekli yenileme ve genişleme yatırımlarının kamu tüzel kişilerine herhangi bir yükümlülük getirmeden özel sektörce yapılabilmesi’, ‘Elektrik enerjisi üretimi ve ticareti faaliyetlerinde oluşacak rekabet yoluyla ve hizmet kalitesinin düzenlenmesiyle sağlanan faydanın tüketicilere yansıtılması gibi maddeler yer aldı” dedi.
ELEKTRİK UCUZLAMADIĞI GİBİ KAMU MALLARI DA SATILDI
Özelleştirmenin ardından geçe 20 yıl sonra gelinen noktayı da özetleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Elektrik ucuzlamadı, kamu malları satıldı, gelirleri yok edildi, faturalar kabardı, son üç yılda yüzde 100’den fazla elektriğe zam geldi. diye konuştu.
FATURALARDAN VERGİ VE FON KESİNTİLERİ DÜŞÜRÜLMELİ
Elektrik arzında yaşanan sorunların farklı bölgelerde devam ettiğine değinen Gürer, elektrik faturalarının bir an önce vergisi ve fonlarının düşürülüp bu konuda bir iyileştirme sağlanması gerektiğini belirtti.
Gürer, “Bakan, tasarruftan bahsediyor ve rakamlar veriyor. Bakanın rakamlarına baktığınız zaman TÜİK’in verdiği rakamlara benziyor çünkü şu anda çocuklar erken saatte kalktığı için hanelerde mecbur elektrik lambaları yakılmak zorunda, hanelerin giderleri artıyor. Buna da bir çözüm üretmişler, şirketlere yazı göndermişler, ‘Otuz dakika önce sokak lambalarını söndürün, on beş dakika da akşamları geç yakın’ diyorlar. Böylece sokakları da karanlığa terk ediyorlar, buralarda da olumsuzlukların yaşanma olasılığı var” şeklinde konuştu.
SULAMA SUYU ELEKTRİK FATURASI KABARDI
Gürer, “Sulama suyunun elektrik faturaları özellikle kuraklık ve yaz dönemlerinde o kadar kabarıyor ki çiftçiler neredeyse tarladaki ürünlerinin tutarı kadar elektrik faturası ödemek zorunda kalıyorlar, bunun da yarattığı ciddi bir mağduriyet var. Ne oldu? Adalet ve Kalkınma Partisi bir çözüm üretti, kayıp kaçak bedelini de vatandaştan almayla ilgili bir düzenleme yaptı, onu da vatandaştan alır hâle geldi ve şirketlerin bu konuda fedakârlık yapması yerine vatandaştan gene fedakârlık beklendi ve süreç öyle devam ediyor” ifadelerini kullandı.