CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) verilerine göre, ülkemizde bu yıl öğrenci alan 36 adet ziraat fakültesinin 5 bin 645 kişilik kontenjan açtığını ancak bu fakülteleri tercih eden öğrenci sayısının çok düşük kaldığını söyledi.
CHP’li Başevirgen, ÖSYM verilerine göre; Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi gibi köklü üniversitelerin bünyesinde bulunan Ziraat Fakülteleri’nin nispeten daha çok tercih edildiğini, diğer üniversitelerde bulunan Ziraat Fakültelerini tercih eden öğrenci sayılarının açıklanan kontenjanın çok altında kaldığını ifade etti.
“Boş Kontenjanlar Sistemdeki Çarpıklığı Ortaya Koyuyor.”
Türkiye’de binlerce öğrenci herhangi bir bölüme yerleştirilemezken, ziraat fakültelerinin tercih edilmemesi ve bu fakültelerin kontenjanlarının doldurulamamasının, sistemdeki çarpıklığı ortaya koyduğunu söyleyen Başevirgen, “Örneğin; Erzurum Atatürk Üniversitesi 280 kontenjan açıklamış buna karşılık halen 225 boş kontenjan bulunuyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 135 kontenjan açıklamış buna karşılık halen 93 boş kontenjan bulunuyor. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi 362 kontenjan açıklamış buna karşılık halen 196 boş kontenjan bulunuyor. Yıllardır ziraat eğitimi vermekte olan bu üniversitelerimiz dışında 30 civarında üniversitemiz daha bulunmakta ki, bunların durumları da çok daha kötü.” Dedi.
“Öğrencisi Olmayan Bölümlerde 10’dan Fazla Öğretim Görevlisi Var”
Ziraat Fakültelerine bağlı bazı bölümlerin mevcut bütün üniversitelerde neredeyse hiç tercih edilmediğini dile getiren Başevirgen, “Özellikle Zootekni, tarla bitkileri ve toprak bölümlerini tercih eden öğrenci sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Örneğin: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi bu yıl açıkladığı 207 kontenjandan 37’sini doldurabilmiş durumda. Ayrıca Zootekni Bölümünde hiç öğrenci yokken 10’dan fazla öğretim görevlisi olması da akıl alır gibi değil.” Diye konuştu.
“Ziraat Fakültesi Mezunlarının İstihdam Edilmemesi Ülke Tarımının Geleceğini Etkiliyor”
Yeterli donanıma sahip olmadan açılan üniversite sayısındaki artışın eğitim kalitesinde düşüşe neden olduğunu söyleyen Bekir Başevirgen, “ Bir dönemin popüler mesleği olan ziraat mühendisliğinin halk ve öğrencilerin gözünde uğradığı değer kaybı iş bulma problemiyle doğrudan ilişkilidir. Ülkemizde gerek ziraat fakültesi ve gerekse bölüm sayısı, dolayısıyla da alınan öğrenci ve iş bulamayan ziraat mühendisi sayısı giderek artmaktadır. Özellikle son yıllarda kamuda yeterli sayıda Ziraat Fakültelerinin çeşitli bölümlerinden mezun olanların istihdam edilmemesi ülke tarımının geleceğini etkilemektedir. Tarımın sürdürülebilirliği tarım politikasının varlığı yanında gençlerin tarımın içinde yer alma isteklerine de bağlıdır. Ancak bugünkü tabloda geleceklerine dair bir umut göremeyen gençlerimiz ne yazık ki bu stratejik sektörden uzak durmaya başladı. Bu durum Türk tarımının geleceği için büyük bir risk. Çünkü eninde sonunda tarıma dönüş kaçınılmaz olacak.” Diye konuştu.
“25 bin İşsiz Ziraat Mühendisi Var ve Her Yıl Bu Sayıya 5 bin Kişi Daha Ekleniyor.”
Hali hazırda 25 bin işsiz ziraat mühendisi olduğunu ve her yıl bu sayıya 5 bin kişinin daha eklendiğini söyleyen Başevirgen, “Bu mesleğin gözden düşmesine neden olan sorunların bir an önce çözülmesi ve her yıl mezun sayısı kadar mühendisin kamuda istihdam edilmesi şarttır. İleride teknik eleman açığımızın oluşmaması için ziraat fakülteleri yeniden cazip hale getirilmelidir. Çünkü ülkemiz için tarım vazgeçilmezdir.” Dedi.