1. Haberler
  2. Siyaset
  3. CHP’li Başevirgen: “Türkiye, Arjantin ve Zimbabve İle Aynı Enflasyon Liginde”

CHP’li Başevirgen: “Türkiye, Arjantin ve Zimbabve İle Aynı Enflasyon Liginde”

featured
service

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimlerine başladığı Eylül 2021’den bu yana artan fiyatları hatırlatarak, “100 lira olan bir mal ve hizmet sepeti için bugün vatandaşlar TÜİK’e göre bile 448 lira ödemek zorunda” dedi.

Başevirgen, Türkiye’nin şu anda enflasyon açısından dünyada Arjantin, Suriye, Güney Sudan, Zimbabve ve Filistin ile aynı ligde bulunduğunu belirterek, “Avrupa’da ise 31 ülkenin yıllık enflasyonu, Türkiye’nin temmuz ayındaki aylık enflasyonunun altında” ifadelerini kullandı. Yüksek enflasyonun, vatandaşları kredi ve kredi kartı borçlarına sürüklediğini vurgulayan Başevirgen, “İcra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yılbaşından bu yana 47 milyar lira, yani yüzde 103,7 oranında artış yaşandı” açıklamasını yaptı.

“Milyonlarca Vatandaşımız Bilinçli Şekilde Yoksullaştırılıyor”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini eleştiren Başevirgen, Eylül ayındaki enflasyon oranlarına dikkat çekti. TÜİK’e göre enflasyonun aylık yüzde 2,97 arttığını ve yıllık yüzde 49,38’e düştüğünü belirten Başevirgen, bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG’ın ise eylülde aylık enflasyonu yüzde 5,34, 12 aylık enflasyonu ise yüzde 88,68 olarak hesapladığını söyledi. Başevirgen, “TÜİK ve ENAG’ın eylül enflasyonunda aylık 2,37, yıllık 39,25 puanlık fark milyonlarca kişinin bilinçli ve hesaplı şekilde yoksullaştırıldığının kanıtıdır” dedi.

“Türkiye dışında çift haneli yıllık enflasyon yaşayan ülke yok”

Türkiye’nin, şu anda Arjantin, Suriye, Güney Sudan, Zimbabve ve Filistin gibi ülkelerle aynı enflasyon liginde bulunduğuna dikkat çeken Başevirgen, “G-20 ülkeleri içerisinde Türkiye Arjantin’den sonra enflasyonu en yüksek ikinci ülke konumunda. Dünyadaki 83 ülkenin yıllık enflasyonu Türkiye’de eylül ayında yaşanan yüzde 2,97 oranındaki aylık enflasyondan daha düşük. Türkiye, TÜİK’in yüzde 49,38 dediği yıllık enflasyonla Avrupa’da da açık ara birinci konumunu sürdürüyor. İkinci sıradaki Rusya’nın enflasyonu yüzde 9,1. Türkiye’nin yıllık enflasyonu Avrupa’da en düşük enflasyona sahip ülke olan, Letonya, İtalya ve Litvanya’nın yıllık enflasyonunun 70 kat üzerinde. Avrupa’da Türkiye dışında çift haneli yıllık enflasyon yaşayan ülke yok. Avrupa’daki 31 ülkenin yıllık enflasyonu Türkiye’nin temmuz ayındaki aylık enflasyonun altında” diye konuştu.

“Bankalara olan borçlar yüzde 30,6 oranında arttı”

Önlenemeyen enflasyonun, hayat pahalılığının vatandaşları kredilere ve kredi kartlarına yönlendirdiğini söyleyen Başevirgen, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının, 20 -27 Eylül arasındaki haftada 64,1 milyar lira artarak 3,6 trilyon liraya yaklaştığını dile getirdi. Başevirgen, “Söz konusu haftada bireysel kredilerinin bakiyesi 20,7 milyar lira artarak 1 trilyon 893 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise 43,2 milyar lira artarak 1 trilyon 669 milyar liraya çıktı. Tüketicilerin bankalara olan borçları 2023 yılı sonuna göre 834 milyar lira yani yüzde 30,6 oranında arttı. Bu dönemde bireysel kredilerin bakiyesi 335,6 milyar lira, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 42,6 artışla 498,6 milyar lira oldu” ifadelerini kullandı.

CHP’li Başevirgen: “Türkiye, Arjantin ve Zimbabve İle Aynı Enflasyon Liginde”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.