CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman Ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle meclise verdiği soru önergesinde, kamu bankalarından kredi kullanan ve kredi borçlarını ödeyemedikleri için icra takibi başlatılan çiftçi sayısının açıklanmasını istedi.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, koronavirüsle mücadeleye ilişkin hükümleri içeren 7226 sayılı kanunun, 26 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girdiğini ve bu kanunla, koronavirüsün ülkemizde görülmesi sebebiyle yargı alanındaki hak kayıplarının önlenmesine yönelik düzenlemeler yapıldığını hatırlatarak “30 Nisan 2020 tarihine kadar ertelenen icra ve iflas takipleriyle ilgili uygulamaların durdurulması, son olarak 15 Haziran tarihine kadar ertelenmişti. 15 Haziran itibari ile bu süre doldu.” dedi.
Daha önce, konu ile ilgili verilen önergelerin Bakan tarafından “ticari sır” olarak değerlendirildiğini ve yanıtlanmadığını belirten Başevirgen, ülkenin içinden geçtiği ve koronavirüs nedeni ile daha da ağırlaşan ekonomik krizin çiftçi üzerindeki olumsuz etkilerinin net olarak belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Çiftçi Yaşam Mücadelesi Veriyor
Özellikle son yıllarda çiftçilerin hiç olmadığı kadar zor koşullarda üretim yapmaya çalıştıklarını belirten Bekir Başevirgen, pandemi sürecinin öncesinde ekonomik krizle mücadele etmeye çalışan çiftçilerin, koronavirüs döneminde de yalnız bırakıldığını, tarıma verilen hiç bir yeni destek olmadığını belirterek, “Açıklanan ekonomik önlem paketlerinde, tarım ve gıda sektörü yok sayıldı. Koronavirüs salgınından doğrudan etkilenen ve ana faaliyet alanı bakımından; AVM’ler de dahil perakende, sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, demir çelik ve metal sanayii, madencilik ve taş ocakçılığı, otomotiv, matbaacılık, lokantacılık dahil yeme içme sektörü gibi sektörlerde faaliyette bulunan mükelleflere yönelik “Mücbir sebep” düzenlemesi yapıldı. Bu sektördeki şirketlerin vergi başta olmak üzere kamuya olan borçları, ödemeleri ötelenirken, tarım şirketleri, gıda üreticileri bu kapsama alınmadı. Bu nedenle çiftçi hep borcu borçla çevirdi ve kredilere mahkum edildi. Bankalara borcu olmayan çiftçi yok. Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu nedeniyle icra takibine başlanan çiftçi sayısının açıklanması, içinde bulunulan vahim durumun doğru ve net şekilde tespiti için oldukça önemli” ifadelerini kullandı.
Önergemize Doğru Düzgün Yanıt Bekliyoruz
Muhalefet tarafından verilen soru önergelerine iktidarın gayri ciddi yanıtlar vermesini de eleştiren Başevirgen, “Halk adına sorgulama hakkımız ne yazık ki elimizden alınıyor. Birçok Bakanlığa verdiğimiz onlarca soru önergesine, içeriği ile hiç alakası olmayan kopyala yapıştır cevaplar almaktan bıktık. Bizim görevimiz kamu adına, gördüğümüz, tespit ettiğimiz ve sorunlu olduğu kanaatine vardığımız durumların, denetim yetkimizi kullanarak açıklığa kavuşmasını sağlamak. İktidarın bu vurdumduymaz tavrı, şeffaf yönetim anlayışıyla bağdaşmadığı gibi, denetlenebilirlik ilkesini de yok etmektedir.” dedi.