Çankaya Belediyesi, çevrenin korunması ve doğa ile uyumlu bir yaşam için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 2024 yılının Nisan ayından bu yana toplam 2 bin ton atığı geri dönüşüme kazandırarak, çevre ve insan sağlığının korunmasına büyük katkı sağladı.
ÇANKAYA SIFIR ATIK İÇİN ÇALIŞIYOR
Çankaya Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, geri dönüşüm bilincini yaygınlaştırmak ve daha yeşil, sürdürülebilir bir kent ortamı yaratmak amacıyla çeşitli projeler yürütüyor. Belediye, geri dönüştürülebilir atıkları ilçedeki konteynerlerin yanı sıra 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Geri Dönüşüm Merkezi aracılığıyla topluyor. 1 Nisan-17 Temmuz 2024 tarihleri arasında, 1 milyon 902 bin 362 kilogram atığı ekonomiye kazandırarak çevre sağlığına önemli katkılarda bulundu.
189 TON ATIK YAĞ TOPLANARAK ÇEVRE TEMİZLİĞİ SAĞLANDI
Çankaya Belediyesi, ambalaj atığı, tekstil atığı ve bitkisel atık yağların geri dönüşümünü sağlamak için yoğun bir çalışma yürüttü. Poşet, kutu, konteyner, kumbara, Mobil Atık Getirme Merkezi ve 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ile Geri Dönüşüm Merkezinden 1.507 ton ambalaj atığı toplandı. Sokaklar, caddeler ve atık getirme merkezlerinde bulunan tekstil kumbaraları aracılığıyla ise 207 ton tekstil atığı ekonomik döngüye geri kazandırıldı.
Belediyeye bağlı Çankaya Evleri, Zabıta noktaları, muhtarlıklar ve atık getirme merkezleri ile atık yağ üreticilerine tedarik edilen bitkisel atık yağ bidonları sayesinde 189 ton bitkisel atık yağ, kaynağından ayrı toplanarak çevre temizliğine katkıda bulunuldu. Ayrıca, 62 işyerinin denetimi gerçekleştirilerek 6 adet biriktirme ekipmanı talebi karşılandı.
ÇEVRE BİLİNCİNİ GELİŞTİREN EĞİTİMLER
Çankaya Belediyesi, Türkiye Ormancılar Derneği ve Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi işbirliği ile çevrenin korunmasına yönelik projeler ve etkinlikler düzenliyor. Çocukların daha yaşanabilir bir dünyada yaşamlarını sürdürebilmeleri için çeşitli eğitimler düzenleyen belediye, öğrenci, öğretmen ve vatandaşların çevre bilincini artırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, 619 katılımcıya Alacaatlı Geri Dönüşüm Merkezi’nde sıfır atık eğitimi verildi ve 2 bin 750 adet bilgilendirici materyal öğrenci ve vatandaşlarla buluşturuldu.