Yıllardır evlerine kavuşmayı bekleyen “Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi”nde hak sahibi olan vatandaşlara sevindirici haber Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan geldi.
2008 yılından bugüne kadar evlerini teslim alamayan ve mağdur edilen Mamaklı vatandaşlara konutlarını kendi döneminde bitirip teslim etme sözü veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş bu sözünü tuttu. Başkan Yavaş’ın talimatıyla Büyükşehir Belediyesi Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanlığı; sondaj ve zemin etüt ile kentsel tasarım çalışmalarının ardından projenin inşaatı için 7 Temmuz’da ihaleye çıkma kararı aldı.
HEDEF 2023 YILINDA 2 BİN 500 KONUTUN TESLİMİ
Şubat ayı Belediye Meclisi toplantısında Mamaklıların yaşadığı mağduriyeti gündeme getiren Başkan Yavaş, önceki yönetimin hak sahiplerine evlerini teslim etmeyerek, belediyenin yüklü miktarda kira ödemesi yapmak zorunda bırakıldığına ve bu nedenle belediyenin büyük oranda zarara uğradığına dikkat çekti.
Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanlığı tarafından 10 bin konutun yapılarak hak sahiplerine teslim edilmesi hedefiyle yola çıkılırken; Mart ayında sondaj ve jeolojik zemin etüt çalışmaları, Mayıs ayında ise Kentsel Tasarım projelerine başlandı. Başkan Yavaş’ın ihale sürecinin bir an önce başlatılması yönündeki talimatının ardından hak sahiplerine verilmek üzere ilk etapta 2 bin 500 konuttan bin adet konutun inşaatı için 7 Temmuz’da ihaleye çıkılması kararlaştırıldı.
Sonbahar aylarında ise kalan bin 500 konut için inşaat ihalesine çıkılmasıyla 2020 yılı sonunda toplam 2 bin 500 konutun inşaatına başlayacak olan Büyükşehir Belediyesi, yıllardır konutlarına kavuşmayı bekleyen ve mağdur edilen Mamaklı vatandaşlara 2023 yılında evlerini teslim etmeyi planlıyor.
MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATACAK MODERN PROJE
Aralarında Şirintepe, Araplar, Dostlar, Üreğil, Akşemsettin, Şahap Gürler, Yeşilbayır, Küçükkayaş ve Büyükkayaş, Tepecik, Köstence, Boğaziçi, Dutluk ve Derbent’in de yer aldığı 14 mahalleyi kapsayan 740 hektar büyüklüğündeki “Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” alanında yaklaşık 9 bin hak sahibi evlerine kavuşturulacak.
Hak sahiplerine modern ve yaşanabilir alan sunmayı amaçladıklarını belirten Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanı Hüseyin Gazi Çankaya, Büyükşehir Belediyesinin geçmiş dönemden kalan konut borcunu ödemek için çalışmalara hız verdiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Bugüne kadar gecekonduları yıkılarak sözleşme yapılan toplam 13 bin 500 hak sahibinden şu ana kadar ancak üçte birine yani 4 bin 525 hak sahibine kentsel dönüşüm kapsamında konutları teslim edildi. Buna rağmen yaklaşık 9 bin hak sahibi ise 10 yıldır konutlarını bekliyor. Önceki dönemde inşa edilerek teslim edilen konutlar ise 16 katlı 80 daire ve blok tipte ayrıca düşük inşaat kalitesinde, yeşil alan ve sosyal donatıları yok denecek kadar az ve mimari estetikten yoksun şekilde inşa edilmiş. Blokların birçok dairesi, mevcut arazi koşulları dikkate alınmadığı için, istinat duvarına bakmakta veya yan binanın gölgesinde kalıyor. Çoğu bloğun bahçesinde yeterli otopark, çocuk bahçesi ve yeşil alan olmadığı gibi konutlar planlanırken burada yaşayacak vatandaşların zorunlu günlük ihtiyaçları için gereken bakkal, manav, kasap, eczane vb. yerler düşünülmemiş. Okul, sağlık ocağı, sosyal tesis gibi donatı alanları ise hiç yok. Bu konutlarda oturan vatandaşlarımız, hak sahibi olarak konutlarını almış olmalarına rağmen ciddi mağduriyet yaşıyor.”
Bu yıl içerisinde tamamlanması planlanan 2 bin 500 konut öncelikle vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte, yaşanabilir, kaliteli ve yeterli sosyal donatı imkanlarına sahip olarak teslim edilecek. Yüksek bloklar yerine daha az katlı, ada içinde yeşil alanları, yaya yolları, bisiklet yolları ve çocuk bahçeleri, dükkan ve işyerlerinin olacağı konutlar inşa edecek olan Büyükşehir Belediyesi, zemin katların kreş, sosyal tesis, kurs ve beceri merkezleri olacak şekilde ortak alanlara ayrılmasına özen gösterecek.
Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde yapılacak konutların Başkent’te örnek olacağına dikkat çeken ve bölgede incelemelerde bulunan Çankaya, “Yeni projemiz Büyükşehir Belediyesinin bir prestij projesi şeklinde yapılacak. Projede üç ana başlık üzerinde duruyoruz. Birincisi taşıt değil insan öncelikli bir yerleşim olacak, ikincisi mahalle kültürü ve sokak dokusu yaşatılacak, üçüncüsü yeterli sosyal donatı alanları olacak. İnsanlar markete, ekmeğe, eczaneye, okula kolay ulaşım sağlayacak. Bölgeyi çekim merkezi haline getirerek yeniden canlandıracak projeyle Mamak hak ettiği değeri yakalayacak” diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR YILDA YAKLAŞIK 44 MİLYON TL KİRA ÖDÜYOR
10 yıldır hak sahiplerinin üçte ikisine konut verilmediğinin altını çizen Çankaya, 5 bin 200 vatandaşa belediye bütçesinden yılda yaklaşık 44 milyon TL kira ödemesi yapıldığını söyledi.
Teslim edilen konutlarda ciddi sorunlar ve mağduriyetlerin yaşandığını gözlemlediklerini vurgulayan Çankaya, “Geçmiş dönemde, Mamak Kentsel Dönüşüm Alanında gerek planlama ve projelendirme, gerekse inşaat uygulamasında ne denli hatalı stratejiler ve uygulamaların yapıldığını görüyoruz. Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanlığı olarak; yeni bir Kentsel Dönüşüm anlayışıyla öncelikle tüm hak sahiplerine konutlarını yapıp teslim etmek üzere çalışmalarımızı bu nedenle hızlandırdık” dedi.
Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı tamamlandığında yaklaşık 80 bin kişinin yaşayabileceği bir alan oluşacağını belirten Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanı Hüseyin Gazi Çankaya, konutların bir an önce tamamlanıp teslim edilmesiyle Büyükşehir Belediyesinin kira maliyetinden de kurtulacağını ifade etti.