1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. BUÜ yeni yatırımlarla güçlenecek

BUÜ yeni yatırımlarla güçlenecek

featured
service

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, gerçekleştirdiği basın toplantısı ile görev sürecindeki 2,5 yılı kamuoyu ile paylaştı.

BURSA (İGFA) – Görükle Kampüsü’nde yer alan Çamlık Yemekhanesi’nde yerel ve ulusal basın temsilcileriyle buluşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, devam eden yatırımlar ve maliyetleri hakkında bilgilendirmeler yaptı.

Yoğun bakım inşaatlarının 30 milyon TL maliyete sahip olduğunu ve devam ettiğini aktaran Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; 9 ay sonra 2 bin metrekarelik modern bir acilin hizmete geçeceğini brelirterek, “Personelimiz için de modern bir yemekhane yapacağız. Projesi hazırlandı. Bütçesi de mevcut. Çocuk hastanemizi de yapacağız. Hayırseverlerimizden gelen destekler ile kliniklerimizi yenilemeye devam ediyoruz. Tıp Fakültesi Hastanemiz, önceki dönemlerde görmediği imkanları ve yatırımları bu dönemde görüyor” diye konuştu.

“BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİNE EN FAZLA BÜTÇE AYIRAN ÜNİVERSİTELERDEN BİRİYİZ”

2022 Yılı bütçesinin 1 milyar 6 milyon TL olduğunu açıklayan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, bütçenin yüzde 85’inin personel ve SGK giderleri olduğunu aktardı. Yatırım bütçelerinin önceki yıla göre yüzde 23 oranında arttığını belirten A. Saim Kılavuz; “Elbette yeterli değil. Bunların bir kısmı alt yapı yatırımları, bir kısmı da yapacağımız yeni yatırımlara gidecek. Türkiye’de bilimsel araştırma projelerine en fazla bütçe ayıran üniversitelerden biriyiz. Döner sermaye gelirlerimizin yüzde 5’ini bilimsel araştırma projeleri ve Ar-Ge faaliyetlerine ayırmak gibi bir zorunluluğumuz var. Bu gelirlerden 18 milyon TL’sini tamamen bilimsel araştırma projelerimize ayırıyoruz. Şuan komisyondan ve hakemden geçen tüm projelerimize kaynak ayırdık. Ar-Ge bütçemiz konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz” açıklamasında bulundu.

DAHA ÇOK ÜNİVERSİTEYE İHTİYAÇ VAR

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin öğrenci kapasitesi açısından ciddi bir doyum noktasında bulunduğunun altını çizen Rektör Kılavuz, bölünerek yeni üniversite açılmasını çok sağlıklı bulmadığını vurguladı. Bursa’nın yeni üniversitelere ihtiyaç duyduğunu söyleyen Kılavuz; mevcut üniversitelerin kapasitesini ve kalitesini arttırmak gibi bir yöne doğru gidiş olduğunu gördüğünü söyledi. Mudanya Üniversitesi’nin önümüzdeki yıl devreye girdiğini kendilerinin garantör üniversite olduğunu ifade eden Kılavuz, “Şahinkaya için de garantör olduk. Kararı senatomuzdan çıktı. Burada kurulacak her üniversitenin garantörlüğünü yapmaya hazırız. Destek oluruz. Bursa’ya 4-5 üniversite yakışır” diye konuştu.

PATENT SAYISI 276’YA ÇIKTI

Yürütülen başarılı çalışmalar ile BUÜ’nün akademik anlamda gözle görülür bir yükseliş yaşandığına işaret eden Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, 2020 yılı sonu itibariyle 16 Araştırma Üniversitesi içerisinde 11. sıraya yükseldiklerine dikkati çekerek, “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite sıralamasında da 21. sıradan 19. sıraya yükseldik. URAP’ın Türkiye sıralamasında 29. sıradan 27. sıraya yükseldik. Yine URAP’ın dünya sıralamasında 1319. sıradayız. Bu sıra bizim hak ettiğimiz bir sıra değildir. Hoca sayımız biraz daha fazla olsa veya öğrenci sayımızı biraz düşürebilsek 2-3 basamak daha yukarılarda olacağız. Üniversite olarak ilk kez uluslararası bir derecelendirme kuruluşuna dünyadaki gerçek sıramızı görebilmek için başvuruda bulunduk. 1200 ile 1300 sıralama arasında yer aldık. Burada sevindirici olan son iki yılımızı değerlendikleri Endüstri İlişkileri, Üniversite-Sanayi ve Üniversite-Toplum ilişkileri noktasında 716. sırada oluşumuzdur” dedi. 

ÜNİVERSİTE AR-GE MERKEZLERİ İLE DOLACAK

ULUTEK Teknopark’ta Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın da ortaklıklarının bulunduğuna işaret eden Rektör Kılavuz; “BTSO Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’ın hazırlattığı 800 milyon Dolar tutarındaki projesi hayata geçtiği takdirde 144 dönem arazi içerisinde büyük bir Ar-Ge Merkezi hayata geçirilecek. Bütçe bulunması için çalışmalar yapılıyor. Bu proje oluncaya kadar gelen diğer talepleri değerlendiriyoruz. Örneğin Renault, Ar-Ge Merkezi’ni yeniden ULUTEK bünyesine taşımak istiyor. Önceden buradaydı, ayrıldı. Şimdi yeniden gelmek istiyor. TUSAŞ’ın burada bir Ar-Ge Merkezi var. TUSAŞ’a inşallah 1 yıl içerisinde 2 katlı 1000 metrekarelik bir yer hazırlayabildiğimiz takdirde önümüzdeki yıl 30, sonraki yıl 50 ve 2025’e kadar 150’ye ulaşacak bir mühendis kitlesini orada çalıştıracaklar. Bu gençler orada milli muharip uçağının malzemelerinin hafifletilmesi üzerine çalışıyorlar. Bunu başardılar ve daha da geliştirmek için uğraşacaklar. Bu girişimlerimiz sanayi işbirlikleri sayesinde inşallah daha da gelişecek. Ben olduk, bitti veya mükemmel bir noktaya geldik demiyorum. Merdivenleri teker teker çıkıyoruz. Ben ve ekibim üniversitenin tarihinde duvarın üzerine bir tuğla koyabilirsek, bizden sonraki arkadaşlarımız da onun üzerine tuğlalar koyabilirse, üniversitemiz hak ettiği noktaya gelecektir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTE YENİ YATIRIMLAR İLE GÜÇLENECEK

Üniversite içerisinde yürütülen deprem güçlendirme çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, Prof. Dr. Kamil Dilek’in Rektörlüğü döneminden başlayarak binaların deprem güçlendirme faaliyetlerinin başlatıldığını açıkladı. Deprem güçlendirmesi yapılması gereken 4-5 binanın bulunduğuna işaret eden Saim Kılavuz; “Eski bir üniversiteyiz. Güçlendirilmesi gereken binalarımız var. Ancak yeni binalar yaparak bunu takviye etmemiz lazım. Örneğin Diş Hekimliği Fakültemize kampüs içerisinde bir bina düşünüyoruz. Bağışçı bir işadamı ile anlaştık. Ocak veya Şubat itibariyle temelini atma noktasına geleceğiz. Bir başka bağışçımız ile 72 yataklı organ nakil merkezi konusunda mutabık kalındı. Mühendislik Fakültemiz, Otomotiv Mühendisliği ve Makine Mühendisliği’nin ortak kullanacağı laboratuvar konusunda da başka bir bağışçımıza yer teslimini yaptık ve önümüzdeki günlerde temelini atacağız. Bu söylediklerimin her biri 15-20 milyon TL’lik yatırımlardır. Çocuk Hastanesi konusunda önceki dönem bir proje hazırlanmıştı. Biz o projeyi revize ettik ve uzlaşı sağladık. Takriben 250 yataklı olacak. Projesi bitti bitiyor. İnşallah önümüzdeki günlerde temelini atacağız. O da 350 milyon TL’lik bir iş olacak. Merkezi Derslikler konusu var. İnşaat atıl bir durumda bekliyor. Müteahhide verilen süre doldu. Yeni bir ihale ile devreye sokacağız. Dolayısıyla hem binaları yenilemek hem de yeni binalar yaparak deprem güçlendirme sorununu çözeceğiz” diye konuştu.

BUÜ yeni yatırımlarla güçlenecek
Yorum Yap