1. Haberler
  2. Yaşam
  3. BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi hangi alanda neredeyse her sene ilk 10’da yer alır?

BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi hangi alanda neredeyse her sene ilk 10’da yer alır?

featured
service

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) beş daimi üyesi olan Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Çin, Fransa ve Rusya, uluslararası ilişkilerde kritik bir rol oynayan büyük güçlerdir. Bu ülkeler, dünya çapında birçok alanda öne çıksalar da, özellikle bir alanda neredeyse her yıl üst sıralarda yer almaktadırlar. Peki, bu alan nedir?

Soru: BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, Birleşik Krallık, Çin, Fransa ve Rusya; ülkeler arası sıralamalarda hangi alanda neredeyse her sene ilk 10’da yer alır?

a: en çok ağaç dikenler
b: en çok yenilenebilir enerji üretenler
c: en çok silah satanlar
d: en çok insani yardım yapanlar

Silah Ticareti ve Güvenlik Konseyi Üyeleri

ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Birleşik Krallık, dünya genelinde en büyük silah üreticileri ve ihracatçılarıdır. Bu ülkeler, sadece kendi ulusal güvenliklerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda diğer ülkelere de büyük miktarlarda silah satışı gerçekleştirirler. Silah ticareti, bu ülkelerin dış politika ve uluslararası ilişkilerinde önemli bir araç olarak kullanılmaktadır.

Sorunun doğru cevabı c: en çok silah satanlar olacaktır. BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi, dünya genelinde en büyük silah ihracatçısı ülkeler arasında yer alır. Bu ülkeler, gelişmiş savunma sanayilerine sahip olmaları ve stratejik olarak silah ticaretinde aktif rol oynamaları nedeniyle, neredeyse her yıl dünya silah ticareti sıralamalarında üst sıralarda bulunurlar.

BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi hangi alanda neredeyse her sene ilk 10’da yer alır?
Yorum Yap