1. Haberler
  2. Gündem
  3. Birlik ve Dayanışma Sendikası Sağlıkta Şiddete Dikkat Çekti

Birlik ve Dayanışma Sendikası Sağlıkta Şiddete Dikkat Çekti

featured
service

Birlik ve Dayanışma Sendikası, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya’nın, 6 Temmuz 2022’de Konya Şehir Hastanesi’nde mesleğini icra ederken silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin 2. yılında, meslektaşları ve sağlıkta şiddete maruz kalarak yaşamını yitiren tüm sağlık çalışanlarını saygıyla andı. Sağlıkta şiddetin sona ermesi için yetkililere seslenen sendika, etkin çözümler ve gerçek bir yasa talep etti.

“Sağlık Bakanlığı Çalışanlarının Güvenliğini Sağlamak Zorundadır”

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın çalışanlarının güvenliğini sağlaması gerektiğini belirterek, “Sağlık Bakanlığı, çalışanlarının güvenliğini sağlamak, sağlıkta şiddeti engellemek zorundadır. Bu, başlıca görevlerinden biridir. Sorunu yok sayan, görmezden gelen, ciddiye almayan bu yaklaşım kabul edilemez” dedi. Dr. Mengücük, sağlıkta şiddetin halen tüm sağlık kurumlarında yaşandığını ve bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Sağlık Çalışanları Çözümü Başka Yollarda Arıyor

Sağlık çalışanlarının can güvenliği olmadan artan endişe ve tükenmişlik yaşadığını ifade eden Dr. Mengücük, “Sağlık çalışanları ya uygunsa bir an önce mesleğinden emekli oluyor ya da yurtdışı seçeneklerine bakıyor. Tehdit, hakaret, fiziksel şiddet riskinin fazla olduğu uzmanlık branşlarına kimse girmek istemiyor. Aşırı iş yükü, uygunsuz çalışma koşulları, yetersiz ücretlerin de buna etkisi olmakla birlikte şiddet bu kaçışın nedenleri arasında başı çekiyor. Kimse ağır ve sorumluluğu yüksek, yorucu bir mesleği üstüne hayati tehdit riskiyle yapmak istemiyor. Haklılar ve buna hakları var” şeklinde konuştu.

“Sağlık Bakanlığı, Şiddete Aldırış Etmiyor”

Dr. Mengücük, sağlık sisteminin olumsuzluklarının sağlık çalışanları ile hasta ve yakınları arasına terk edildiğini söyleyerek, “Sağlık Bakanlığı, çalışanlarının güvenliğini sağlamak, sağlıkta şiddeti engellemek zorundadır. Bu, başlıca görevlerinden biridir. Sorunu yok sayan, görmezden gelen, ciddiye almayan bu yaklaşım kabul edilemez. Sorumlu ve yetkili olarak; yarattıkları sağlıkta şiddeti kabullenmek, bilmek, görmekle başlayıp caydırıcı ceza ve yaptırımlar uygulamak, etkin çözümler ve gerçek bir yasa oluşturmak zorundalar” dedi.

Birlik ve Dayanışma Sendikası Sağlıkta Şiddete Dikkat Çekti
Yorum Yap