1. Haberler
  2. Kültür - Sanat
  3. “Ben Küba” 60. Yılında Adana Altın Koza’da

“Ben Küba” 60. Yılında Adana Altın Koza’da

featured
service

Sovyet sinemasının en önemli yönetmenlerinden Mikhail Kalatozov’un 1964 yapımı kült eseri Ben Küba (I Am Cuba), 60. yılına özel gösterimiyle 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde izleyiciyle buluşuyor.

Küba Devrimi öncesini anlatan dört farklı hikâyeyle devrim yolundaki halkın mücadelesini gözler önüne seren başyapıt, Carlos Fariñas’ın unutulmaz müzikleri ve Sergei Urusevsky’nin devrimci kamerasıyla sinema tarihinin en etkileyici filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ben Küba, 1959’daki Küba Devrimi’nden önceki dönemi Havana’daki lüks gece kulüplerinden kırsal bölgelerdeki devrimci harekete kadar geniş bir yelpazede ele alıyor. Dört ayrı hikâyeyle toplumsal ve kültürel çatışmaları sinematik bir dille işleyen film, 60. yılına özel 4K kalitesinde restore edilmiş kopyasıyla Adana’da izleyici karşısına çıkacak.

"Ben Küba" 60. Yılında Adana Altın Koza'da 1

Sinemanın Yeniden Keşfi: Ben Küba

Altın Palmiye ödüllü The Cranes Are Flying filminin yönetmeni Mikhail Kalatozov’un imzasını taşıyan Ben Küba, zamanında ilgi görmemiş ancak 1990’ların başında Martin Scorsese ve Francis Ford Coppola’nın çabalarıyla sinema dünyasının en büyük keşiflerinden biri hâline gelmiştir. 1992 yılında yeniden keşfedilen film, 1993’te San Francisco Uluslararası Film Festivali’nde dakikalarca ayakta alkışlanmış, 2019’da ise ses ve görüntü restorasyonu tamamlanarak bugünkü haline kavuşmuştur. Adana Altın Koza Film Festivali’nin Dünya Sineması programında yer alan film, sinemaseverlere 60 yıl sonra Küba Devrimi öncesi dönemi yeniden yaşatacak.

"Ben Küba" 60. Yılında Adana Altın Koza'da 2

1964’te beklediği ilgiyi göremeyip uzun süre raflarda kaybolan Ben Küba, 1992’de ABD’li yönetmenler Martin Scorsese’nin keşfi ve Francis Ford Coppola’nın çabalarıyla yeniden gün yüzüne çıkarılmıştı. 1993’te San Francisco Uluslararası Film Festivali’nde gösterildiğinde dakikalarca ayakta alkışlanan filmin, ses ve görüntü olarak kusursuz bulunan 4K restorasyon kopyası ise 2019 yılında tamamlandı.

"Ben Küba" 60. Yılında Adana Altın Koza'da 3

Dünya Sineması / Özel Gösterim
Ben Küba
Soy Cuba
I Am Cuba

1964 / Sovyetler Birliği, Küba / 140’ -İspanyolca, Rusça; Türkçe ve İngilizce altyazılı
Yönetmen:
Mikhail Kalatozov
Senaryo: Enrique Pineda Barnet, Yevgeny Yevtushenko
Oyuncular: Luz María Collazo, Jean Bouise, Sergio Corrieri, José Gallardo
Görüntü Yönetmeni: Sergey Urusevsky
Müzik: Carlos Fariñas
Kurgu: N. Glagoleva

“Ben Küba” 60. Yılında Adana Altın Koza’da
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.