1. Haberler
  2. Gündem
  3. Başıboş Köpek Sorununa İlişkin Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan Açıklama

Başıboş Köpek Sorununa İlişkin Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan Açıklama

featured
service

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, başıboş sokak köpekleri sorununa dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bu sorunun ürkütücü boyutlara ulaştığını belirten Bakan Yumaklı, “Başıboş köpek sayısının, 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir.” dedi.

“Bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırıldı”

Yumaklı’nın açıklamalarına göre, başıboş sokak köpeklerinin artışında hayvanların sorumluluklarını yasal olarak üstlenen sahip bir kişi veya kurumun olmamasının etkisi büyük. Yumaklı, “Başıboş köpek sayısının, 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir. Yıl içinde 1-2 defa doğum yapabilmeleri, her seferinde ortalama 6-8 yavru doğurmaları ve sürekli yer değiştirmeleri sebebiyle yerel yönetimlerce sağlıklı kayıt tutulamamakta ve net sayı belirlenememektedir. Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının yüzde 70’inin kısırlaştırılmasıyla mümkündür ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir” diyerek kısırlaştırma çalışmalarının yetersizliğine dikkat çekti.

Kuduz riskli temas sayısında artış

Ayrıca, Bakan Yumaklı’nın açıklamalarına göre, başıboş köpeklerin artışı kuduz riskini de beraberinde getiriyor. Yumaklı, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023’te bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır.” şeklinde konuştu.

Son olarak, Bakan Yumaklı, bu soruna dair yapılan tüm tartışmaların ve önerilerin önemli olduğunu vurgulayarak, “Bilim insanları başta olmak üzere, konunun uzmanlarının gerçekçi çözüm önerileri ve vatandaşımızın desteği ile ülkemizin bu sorunun da üstesinden geleceğine inanıyorum.” dedi.

ANKARA (İGFA)

Başıboş Köpek Sorununa İlişkin Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan Açıklama