1. Haberler
  2. Gündem
  3. Başevirgen’den Desteklerin Kaldırılmasına Tepki: “Çiftçi İçin Son Darbe”

Başevirgen’den Desteklerin Kaldırılmasına Tepki: “Çiftçi İçin Son Darbe”

featured
service

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025-2027 dönemi bitkisel üretim desteklerinin kaldırılmasına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Başevirgen, alınan bu kararın tarımı bitirmeye ve çiftçiyi batırmaya yönelik olduğunu söyledi.

Başevirgen, “İktidar üreterek batan çiftçiye son darbeyi de prim desteğini kaldırarak vurdu. Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen prim desteği tamamen kaldırıldı. Çiftçi son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alabilecek. Görüyoruz ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çiftçilere, ‘ekilmedik yer bırakmayın’ çağrısı bir kandırmacadan ibaretmiş” dedi.

“Bu Kararın Tek Açıklaması; Tarımı Bitirmek, Çiftçimizi Batırmaktır”

Başevirgen, kararın kötü niyetli olduğunu belirterek, “Çiftçiler için mevcut desteklerin bile yetersiz olduğu şartlarda, bu desteği ‘planlı üretim’ adı altında kaldırmak Türk tarımına, Türk çiftçisine vurulmuş bir darbedir. Gıda güvenliğinin son derece önemli olduğu bir dönemde alınan bu kararın hiçbir iyi niyetli açıklaması yoktur. Bu kararın tek açıklaması; tarımı bitirmek, çiftçimizi batırmaktır” ifadelerini kullandı.

“İktidarın Enflasyonu Düşürmek, Üretimi Artırmak Gibi Bir Derdi Yok”

Mevcut desteklerin yetersizliğine dikkat çeken Başevirgen, çiftçilerin tarlalardan uzaklaştırılmak istendiğini söyledi. “Çiftçimiz mevcut destekle bile gübreye, ilaca, mazota borçlanırken, girdi maliyetleri altında ezilirken, ürettiği üründen para kazanamazken, alınan bu karar hiçbir vicdana sığmıyor. İktidar tarafından her fırsatta enflasyonun düşeceği masalları anlatılmaya devam ediliyor. Ancak üretim olmadan, enflasyon nasıl düşecek? Çiftçiye destek verilmezse üretim nasıl olacak? Alınan bu karar bir kez daha göstermiştir ki iktidarın enflasyonu düşürmek, üretimi artırmak gibi bir derdi yok” diye konuştu.

Başevirgen’den Desteklerin Kaldırılmasına Tepki: “Çiftçi İçin Son Darbe”
Yorum Yap