1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Barista Eğitimiyle Kariyer İmkanı

Barista Eğitimiyle Kariyer İmkanı

featured
service

Çankaya Belediyesi İş ve İstihdam Merkezi, Türkiye’de bir ilke imza atarak gençlere barista eğitimi veriyor ve bu sayede istihdam olanakları sunuyor. Eğitimden faydalanarak Usta Öğretici programını tamamlayan Halil Miran Milli, şimdi kendi kahve dükkanını açarak girişimci oldu.

Kadın ve genç istihdamına yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken Çankaya Belediyesi, mesleki eğitimler ile genç işsizliğine çözüm sunuyor. “İşbaşında Eğitim Programı” kapsamında 2023-2024 eğitim öğretim yılında barista eğitimi alan Halil Miran Milli, aldığı eğitimin ardından Usta Öğretici olarak göreve başladı ve şimdi de kendi kahve işletmesini açtı.

“Barista Modülünü MEB’e İlk Kabul Ettiren Çankaya Belediyesi”

Kurs sürecini anlatan Halil Miran Milli, Çankaya Belediyesi’nin barista eğitim programının Türkiye’deki önemine değindi. “Çankaya Belediyesi ve Arabica Coffee House bu projeye başladığında ilk kursiyerlerden biri de bendim. Aldığımız eğitimden sonra Arabica’da işe başladım. Orada 6 ay çalıştıktan sonra başka bir şubeye sorumlu olarak gönderildim. Hacettepe Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri bölümünden mezun olduğum için de Arabica Coffee House tarafından Çankaya Belediyesine ve Halk Eğitim Merkezine usta öğretici olarak önerildim. Bu benim için de şaşırtıcı oldu çünkü 1,5 sene içerisinde kursiyer olarak başladım. Önce barista sonra şef oldum, daha sonra da usta öğretici ve şimdi de işletmeci olarak istihdama katkı sağlıyorum. Bu program, Türkiye’de MEB’e bağlı 159 saat eğitim veren sertifikalı tek barista kursu. Birkaç günlük kurslara çok yüksek meblağlar istenirken Çankaya Belediyesinde tamamen ücretsiz şekilde veriliyor ve hiçbir örneği olmayan 1 ay süren bir kahve kampı imkanı sağlıyor. Barista modülünü ilk kez MEB’e kabul ettiren de yine Çankaya Belediyesi, o nedenle bu kurs İş ve İstihdam Merkezinin uğraşlarıyla oluştuğu için çok değerlidir” dedi.

Gençlerin İstihdamına Katkı Sağlıyor

Halil Miran Milli, Çankaya Halk Eğitim Merkezi’nde barista olarak işe başladıktan sonra 100 öğrenci yetiştirerek mezun etti. Kendi açtığı Preset Coffee adlı kahve dükkanında gençlere iş imkanı sunduğunu belirten Milli, “Açtığım işletmede kahve üzerine atölyeler ve workshoplar düzenliyoruz. Bu kafeyi arkadaşça yeni nesil bir işletme anlayışıyla yönetiyoruz. Makine operatörü yetiştirmektense artizan insanlar yetiştirerek daha yaratıcı şekilde kahvenin hakkını vermeye çalışıyoruz. Çalışan 4 sertifikalı baristamızla üçüncü nesil kahve üzerine çalışıyoruz. Şu an mahalle sakinlerinden de çok olumlu dönüşler alıyoruz. Kurs döneminde dersleri ezberleyip sözel olarak kahve teorisini anlatsaydım verimsiz bir eğitim olurdu fakat sektörden gelen biri olarak kazandığım tecrübeyle aktardıklarımla bu işi sanat gibi yaptığımız çok daha yaratıcı işler ortaya koyduğumuzu düşünüyorum” sözlerini kaydetti.

Europass Geçerliliği Bulunan Sertifika

Çankaya Belediyesi’nin istihdam garantili 159 saatlik Barista Eğitimi Programı’nda kahve tarihi, kültürü ve hazırlanışı yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği, etkili iletişim, hijyen ve sanitasyon gibi konularda da eğitimler veriliyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerler, yurtdışında çalışma olanağı sağlayan Europass geçerliliği de bulunan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazanıyor.

Barista Eğitimiyle Kariyer İmkanı
Yorum Yap