İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 29 Ağustos-5 Eylül 2024 tarihleri arasında Emniyet ve Jandarma trafik ekiplerince gerçekleştirilen denetimlerin sonuçlarını paylaştı. Yerlikaya, 2 milyon 411 bin 916 aracın denetlendiğini toplam 432 bin 299 araca/sürücüye işlem yapıldığını ifade etti.
“Hız sınırını aşan 117 bin 687 sürücüye işlem yapıldı”
Bakan Yerlikaya, emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 29 Ağustos-5 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılan denetimlerin detaylarını paylaştı. Yerlikaya, son bir haftada yapılan denetimlerde çakar lamba kullanan 220 sürücüye, hız sınırını aşan 117 bin 687 sürücüye, periyodik muayenesi yapılmamış 24 bin 259 araca ve emniyet kemeri takmayan 15 bin 935 sürücüye işlem yapıldığını açıkladı. Ayrıca, sürücü belgesiz araç kullanan 15 bin 475 sürücüye ve zorunlu mali sorumluluk sigortası olmayan 9 bin 498 araca da cezai işlem uygulandığını ifade etti. Denetimlerde toplam 432 bin 299 araç ve sürücüye işlem yapıldığı bildirildi.
Trafik Kazalarının En Önemli Sebebi: Aşırı Hız
Bakan Yerlikaya, 2024 yılının ilk 8 aylık döneminde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının %36’sının yasal olmayan hızlar nedeniyle gerçekleştiğini vurguladı. “Aşırı hız”ın, kazaların başlıca nedeni olarak öne çıktığını belirten Yerlikaya, özellikle şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde emniyet kemeri kullanımının önemine dikkat çekti.
“Emniyet Kemeri Yasal Zorunluluk”
Yerlikaya, “Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin karıştıkları kazalarda sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanmamasına bağlı olarak kazaların sonuçlarının ağır olduğu görülmektedir. Emniyet kemeri kullanımı; trafik kazası kaynaklı can kayıplarını %45, ağır yaralanmaları ise %60 oranında azaltmaktadır. Şehirlerarası otobüsler de dahil seyahat süresince sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanması yasal zorunluluktur. Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım, aşırı hız yapmayalım. Araçlarımızda da otobüslerde de emniyet kemeri takmayı ihmal etmeyelim.” ifadelerini kullandı.