1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bakan Uraloğlu’ndan İki Yeni Otoyol Müjdesi: Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya Projeleri Başlıyor

Bakan Uraloğlu’ndan İki Yeni Otoyol Müjdesi: Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya Projeleri Başlıyor

featured
service

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin karayolu ağını güçlendirecek iki dev proje olan Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya otoyollarının yapımına 2024 yılı bitmeden başlanacağını duyurdu. Bakan Uraloğlu, bu projelerle hem zamandan hem de maliyetten önemli ölçüde tasarruf sağlanacağını belirterek, her iki projenin toplamda 9,9 milyar lira tasarruf getireceğini vurguladı.

Bakan Uraloğlu, otoyol projelerinin sözleşme tarihlerinin belirlendiğini ifade ederek, “Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya otoyollarının proje yapım sözleşmelerini 14 Ekim Pazartesi günü imzalayacağız. Sözleşme imzalanır imzalanmaz yer teslimi yapılacak ve 2024 yılı bitmeden yapım çalışmalarına başlayacağız,” dedi.

Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu: Türkiye’nin Ulaşım Ağında Yeni Bir Köprü

Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu’nun Türkiye’nin dört bir yanına ulaşım sağlayan önemli bir köprü işlevi göreceğini belirten Uraloğlu, otoyolun 101 kilometrelik 6 şeritli ana yol ve 19 kilometrelik 4 şeritli bağlantı yollarıyla toplam 120 kilometrelik bir güzergâhtan oluşacağını açıkladı. Projenin Kamu-Özel İşbirliği modeliyle hayata geçirileceğini dile getiren Bakan, “Güzergâh üzerinde 7 kavşak, 4 tünel, 8 viyadük ve 3 otoyol hizmet tesisi inşa edilecek,” diye ekledi.

Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu’nun Marmara’dan Doğu Anadolu’ya, Ege’den Karadeniz’e, Akdeniz’den Karadeniz’e uzanan karayolu koridorları arasında kilit bir bağlantı noktası oluşturacağını belirterek, projenin yük ve yolcu taşımacılığını daha güvenli, hızlı ve konforlu hale getireceğini söyledi. Bakan, bu otoyol sayesinde Ortadoğu ve Kafkas ülkelerine ulaşımın da kolaylaşacağını vurguladı.

Yıllık 3,3 Milyar Lira Tasarruf Hedefleniyor

Ankara-Kırıkkale arasındaki mevcut yol yoğunluğunun azalacağını ifade eden Uraloğlu, “Bu projeyle yıllık 3,3 milyar lira tasarruf sağlayacağız. Ayrıca karbon emisyonunu 41 bin ton azaltacağız,” dedi. Otoyolun güzergâhını da açıklayan Uraloğlu, projenin Ankara Çevre Yolu üzerindeki Karapürçek Kavşağı ile Samsun Yolu Kavşağı arasında kalan Kızılcaköy mevkiinden başlayarak, Çerikli ilçesinin kuzeyinden Kırıkkale-Yozgat Devlet Yolu’na bağlanacağını belirtti.

Antalya-Alanya Otoyolu Bölge Turizmini Olumlu Yönde Geliştirecek

Antalya-Alanya Otoyol Projesi’ne yönelik bilgi veren Bakan Uraloğlu, otoyolun bölge turizmine bağlı olarak özellikle yaz aylarında artan yolculuk taleplerini hızlı, konforlu ve güvenli bir şekilde karşılayacağını belirterek, “Bölgedeki ticaret ve tarım sektörüne de hizmet edecek olan otoyol projemizin bölge turizmini olumlu yönde geliştireceğini öngörmekteyiz. Antalya-Alanya Otoyolu ile özellikle trafik güvenliği, can ve mal emniyetinin tam olarak sağlanmasının yanı sıra, çevre illerden gelen trafiğin şehir içerisine uğramadan transit geçişini sağlayarak seyahat süresini kısaltılmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Toplam 6,6 Milyar Lira Tasarruf Edilecek

Proje uzunluğu toplam 122 kilometre olan Antalya-Alanya Otoyolu’nun ana gövdesini 84 kilometre uzunluğunda 6 şeritten oluşacak şekilde, bağlantı yollarını ise 38 kilometre ve 4 şeritli olacak şekilde projelendirdiklerini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Otoyolumuz hizmete açıldığında yıllık toplam 6,6 milyar lira tasarruf sağlayacağız. Karbon emisyonunu ise 47 bin ton azaltmış olacağız.” diye konuştu. Proje güzergahı hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Otoyolumuz Serik Kavşağı’ndan başlayacak, daha sonra doğuya yönelerek Serik ve Manavgat ilçeleri sınırları içerisinde Toros Dağları’nın eteklerindeki koridoru takip ederek Konaklı’nın kuzeyinde Alanya Batı Kavşağı’nda sonlanacak. Proje içinde 7 kavşak, toplam 11 bin 300 metre uzunluğunda 8 tünel 7 bin 30 metrelik 19 viyadük ve 4 otoyol hizmet tesisi bulunacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu’ndan İki Yeni Otoyol Müjdesi: Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya Projeleri Başlıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.