Ayvalık’ın zeytinyağı üretimi ve turizm potansiyelini tanıtmak amacıyla ilki 1970 yılında gerçekleştirilen “Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali”nin 19.’su bu yıl 1-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. “Turizmin Değeri, Zeytinyağının Başkenti” sloganıyla gerçekleşecek festival, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Ticaret Borsası, Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Ayvalık Ziraat Odası’nın destekleriyle hayata geçiyor.
Festival hakkında bilgi veren Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, etkinlik boyunca yılın ilk zeytinlerinin toplanacağını belirtti. Uçar, “Ayvalık’ımızın eşsiz atmosferinde gerçekleşecek festival boyunca yılın ilk zeytinleri toplanıp zeytinyağı elde edilirken, sürdürülebilir turizmimizi anlatmak üzere dünyanın iki noktasından birinde bulunan kırmızı mercanlara dalış turu gibi etkinlikler düzenleyeceğiz” dedi.
Ayvalık, Ege’nin en güzel turistik merkezlerinden biri olmasının yanı sıra, Türkiye’nin en önemli zeytinyağı üretim noktalarından biri olarak biliniyor. Yaklaşık 2 milyon zeytin ağacına ev sahipliği yapan Ayvalık’ta, 300 yaşını aşmış 1 milyon 180 bin zeytin ağacı bulunuyor. 600 yaşın üzerindeki 81 anıt ağacıyla da zeytinyağı üretiminde özel bir konuma sahip. Ali Uçar, “Mazisi asırlar öncesine uzanan zeytincilik faaliyetleri ve kültürü ile bu hususta Türkiye çapını da aşan bir üne ve öneme sahip bir kent Ayvalık. Ayvalık Zeytinyağı da Avrupa Birliği tescil süreci devam eden sınıfında 3 üründen biridir” diye konuştu.
Zeytinyağında Rekolte Beklentisi Yüksek
Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, 2024 yılında zeytinyağı üretiminde önemli bir artış beklendiğini belirtti. “Dünya genelinde 2024 yılında zeytinyağı üretiminde bir artış bekleniyor. Avrupa’da küresel iklim krizi sebebiyle kayba uğrayan rekoltenin, başta İspanya ve İtalya’da normal seviyesine dönmesi bekleniyor. Ülkemizde de zeytin üretiminde ‘var yılı’ görüntüsü mevcut. Bu yıl, 300-350 bin ton arası rekolte bekliyoruz” dedi. Uçar, yurt içi ambalajlı yağ satışlarında da yüzde 15-20 oranında bir fiyat gerilemesi olduğunu vurguladı.
Türkiye, Zeytinyağı İhracatında Dünya 2.’si
Türkiye’nin 2022-2023 döneminde 421 bin ton rekolteyle dünya zeytinyağı üretiminde ikinci sıraya yükseldiğini hatırlatan Uçar, bu başarının devam etmesi için sektörde lisanslı depoculuk sisteminin kurulmasının önemine dikkat çekti. Uçar, “Ağaç varlığının arttırılması, en önemlisi zeytinyağı sektöründe kaliteyi bozan saklama koşullarının iyileştirilmesi, üreticinin, fabrikacının, tüccarın ve ihracatçının yıl boyunca ihtiyacını karşılayacak ve borsasını oluşturacak ‘Zeytinyağında Lisanslı Depoculuk’ sisteminin bir an önce kurulması, gerekirse sektördeki kooperatifler ile de iş birliklerine gidilmesi önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.