1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Aydemir Akbaş hayatını kaybetti

Aydemir Akbaş hayatını kaybetti

featured
service

Yeşilçam’ın efsanevi ismi Aydemir Akbaş, 88 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören Akbaş, evinde baygın bulunduktan sonra hastaneye kaldırıldı. Ancak, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan usta oyuncu, Türk sinema ve tiyatro dünyasını yasa boğdu.

1936 yılında İstanbul Feriköy’de doğan Aydemir Akbaş, kariyerine gazetecilikle başlayıp, daha sonra tiyatro sahnelerine adım attı. Altan Erbulak’ın yönlendirmesiyle tiyatroya giren Akbaş, Gülriz Sururi ve Nisa Serezli gibi önemli isimlerle çalıştı. Sinema kariyerinde ise 127 filmde rol aldı, sekiz filmin yönetmenliğini yaptı ve 33 senaryo kaleme aldı. En bilinen rollerinden biri, “Kolpaçino” serisindeki performansıydı. Akbaş, 2023’te “Kolpaçino 4 4’lük” filminde son kez izleyici karşısına çıkmıştı.

Aydemir Akbaş hakkında

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biri olan Aydemir Akbaş, hem oyunculuğuyla hem de senaristliğiyle sinema dünyasında derin izler bırakan bir sanatçı oldu. 1936 yılında İstanbul’da doğan Akbaş, aslen Trabzonlu bir aileden geliyordu. Akbaş, Arnavut bir baba ve Trabzonlu bir annenin oğlu olarak İstanbul Feriköy’de doğdu.

Sinemaya ve Tiyatroya Adanmış Bir Hayat

Aydemir Akbaş, sinema kariyerine 1960’lı yıllarda başladı. Özellikle Yeşilçam döneminin en üretken sanatçılarından biri olarak bilinen Akbaş, birçok filmde hem oyuncu hem de senarist olarak görev aldı. Mizahi yeteneği ve doğal oyunculuğuyla dikkat çeken sanatçı, zamanla komedi türünde öne çıktı. 1960’lardan itibaren Türk sinemasının altın çağında pek çok projede yer aldı. Oynadığı rollerle izleyicinin gönlünde taht kuran Akbaş, 70’li yıllarda erotik komedi filmlerinde de sıkça boy gösterdi ve bu türün popüler isimlerinden biri haline geldi.

Aydemir Akbaş, kariyeri boyunca birçok filmde rol aldı. Özellikle ‘Kolpaçino’ serisi ile yeni neslin de dikkatini çeken Akbaş, sinemaya olan tutkusunu ve bağlılığını ömrü boyunca sürdürdü. Senarist olarak da çeşitli filmlerde görev alan Akbaş, 1980’li yıllarda senaryosunu yazdığı filmlerle adından söz ettirdi.

Uzun yıllar boyunca sanat hayatına aktif olarak devam eden Aydemir Akbaş, son olarak 2018 yılında ‘Kolpaçino 4 4’lük’ filminde rol aldı.

Aydemir Akbaş hayatını kaybetti
Yorum Yap