1. Haberler
  2. ANKARA
  3. ASKİ’den Ankara’nın Su Kaynaklarını Koruma Hamlesi

ASKİ’den Ankara’nın Su Kaynaklarını Koruma Hamlesi

featured
service

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, başkentin dört bir yanına temiz ve sağlıklı içme suyu ulaştırmak amacıyla yürüttüğü “Uludere, Peçenek ve Türkşerefli Barajları Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme” projesinin kapanış toplantısını gerçekleştirdi.

Şereflikoçhisar’da düzenlenen toplantıya ASKİ Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Mert ve Muhammed Ercan’ın yanı sıra muhtarlar, bürokratlar, iş insanları ve bölge halkı katıldı. Toplantıda konuşan ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Ercan, “Global ölçekteki etkilerinin neler olacağına ilişkin senaryolar ve modelleme çalışmaları var. Bununla birlikte yine bu etkilerin azaltılması için de ulusal ölçekte alınması gereken önlemler var. İklim değişikliği ortalama sıcaklıkların artmasına, su döngüsünün doğal halinin bozulmasına, su kaynaklarının miktar ve kalite açısından bozulmasına yol açıyor. Yağış rejimi de olumsuz manada değişiyor. Bu kapsamda ivedilikle tedbir almaya bugünden başlamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ankara nüfusu 9 milyon 500 bine ulaşacak

Ercan, nüfus artışının su talebini artırdığına da dikkat çekerek, Ankara’nın 2054 projeksiyonunda 9 milyon 500 bin nüfusa ulaşacağını belirtti. Ercan, mevcut su kaynaklarının bu nüfusa yeterli olmayacağına işaret ederek, “Mevcut potansiyelin maksimum verimde kullanılmasını sağlamaktan başka çare yok. Ayrıca gelecekte sağlıklı ve kesintisiz içme suyu temini için de alternatif su kaynaklarını bugünden korumalıyız” dedi.

ASKİ’den Ankara’nın Su Kaynaklarını Koruma Hamlesi 1

11 barajımızı 5 grup altında kategorize etti”

Gerede İçme Suyu Temin Sistemi dahil Ankara’ya su temin eden tüm barajların potansiyelinin yaklaşık 660 milyon metreküp olduğunu ifade eden Ercan, 2029’da bu miktarın tüketim seviyelerine ulaşacağını belirtti. Ercan, “Bu kapsamda önümüzdeki 30 yıllık projeksiyonda planlama çalışmalarını yaptık, tamamlamak üzereyiz. Dolayısıyla su kaynaklarımızı mecburen hem miktar hem de kalite açısından korumak zorundayız. Havza koruma planları ve özel hüküm belirleme projelerinde ASKİ olarak hakikaten gurur verici noktadayız. 11 barajımızı 5 grup altında kategorize ettik. Gelinen noktada ilk olarak 3 gruptaki projeleri tamamladık. Gerçekten önemli bir başarı” dedi.

“Büyükşehir Belediyeleri İçinde Öncü Oldu

İO Çevre Çözümleri Firma Temsilcisi Prof. Dr. Erdem Görgün de ASKİ’ye teşekkür ederek, “Suyu, kalite ve miktar olarak çok iyi korumak önemli bir görev. ASKİ, havza koruma planları ve özel hüküm belirleme projelerinde büyükşehir belediyeleri içinde öncü oldu. İlgili yönetmelik çıkar çıkmaz hemen harekete geçtiler” ifadelerini kullandı.

ASKİ’den Ankara’nın Su Kaynaklarını Koruma Hamlesi
Yorum Yap