1. Haberler
  2. Yerel
  3. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Korkuteli’ne Kapalı Devre Sulama Sistemi

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Korkuteli’ne Kapalı Devre Sulama Sistemi

featured
service

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli ilçesine bağlı Yukarıkaraman Mahallesi’nde tarımsal verimliliği artırmak ve su israfını önlemek amacıyla kapalı devre sulama sistemi kuruyor. Bu projeyle 50 çiftçi ailesinin faydalanabileceği 1.000 dekarlık alan sulanacak. Çalışmaların yüzde 75’i belediyenin kendi personel ve ekipmanıyla tamamlanmış durumda.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, tarımsal arazilerde su israfını önlemek ve verimi artırmak amacıyla kapalı devre sulama sistemlerini yaygınlaştırma çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, vahşi sulamanın yaygın olduğu Korkuteli Yukarıkaraman Mahallesi’ne modern sulama sistemi kuruluyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen projede, iki su kaynağı tespit edilerek çalışmalar başlatıldı. Toplamda 3.5 milyon TL maliyete sahip olan bu proje, belediyenin kendi imkanlarıyla 1.5 milyon TL maliyetle gerçekleştirilerek, belediye bütçesine 2 milyon TL kazanç sağlandı.

“Yüzde 75 oranında tamamladık”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görevli Ziraat Mühendisi Burak Ak, ilçelerde yıllardır süregelen tarımsal sulama sorunlarını çözmek için çalışmalara devam ettiklerini belirterek, “Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak yaklaşık 3.500 metre isale hattı döşeyerek Kapalı Devre Sulama Sistemi yapımı gerçekleştiriyoruz. Yapımına bir yıl önce başladığımız tesisin havuz tabanını hazırlayarak yaklaşık yüzde 75 oranında tamamladık. Çiftçilerimizin bu zamana kadar kullandığı iki kaynak suyu bulunuyordu; dağdan arıklar yoluyla arazilerine getiriyorlardı. Hem mesafenin uzak olması hem de topraktaki su kaybının çok olmasından dolayı çiftçilerimizin sudan faydalanma oranı çok düşüktü. Arıklardan gelen suları kullanan çiftçiler, 10-15 günde bir sulama imkanı buluyordu. Bahçelerdeki ağaçların sulanma imkanı da az olunca yetişme süresi çok uzuyordu.” dedi.

Ak, ayrıca, “Çiftçilerimiz artık istediği zaman tarımsal sulama imkanına ulaşabilecek ve suyun kullanılmadığı zamanlarda Kapalı Devre Sulama Sistemi deposunda saklanabilecek. 50 çiftçinin faydalanacağı bu projeyle yaklaşık bin dekarlık bir alanı sulama imkanı bularak tarıma kazandırmış olacağız. Bu çalışmayla vahşi sulamanın önüne geçilmiş olacak.” şeklinde konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Korkuteli’ne Kapalı Devre Sulama Sistemi
Yorum Yap