1. Haberler
  2. ANKARA
  3. Ankara’nın İlk Parkı Güvenpark Yeniden Hayat Buluyor

Ankara’nın İlk Parkı Güvenpark Yeniden Hayat Buluyor

featured
service

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet tarihinin başkentteki ilk parkı olan Güvenpark’ı özgün dokusunu koruyarak yenileme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

“Güvenpark Kentsel Tasarım” projesinin tamamlanmasıyla birlikte, park yaya yolları, modern kentsel mobilyalar ve 2 bin metrekarelik yeni yeşil alanıyla yeniden Ankaralıların hizmetine sunulacak.

Güven Anıtı Restore Edildi, Yeni Anıt Geliyor

Proje kapsamında, Güvenpark’ta bulunan ve parka ismini veren “Güven Anıtı” üzerinde yapılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Anıt üzerindeki deformasyonlar giderilerek aslına sadık kalınarak yenilendi. Bunun yanı sıra, parktaki mevcut ağaçlar korunurken, havuzlar, yaya yolları ve kentsel mobilyalar da özenle yeniden düzenleniyor. Proje tamamlandığında, 13 Mart 2016’da yaşanan Güvenpark saldırısında hayatını kaybedenler için de bir anıt dikilecek.

Ankara’nın İlk Parkı Güvenpark Yeniden Hayat Buluyor 1

“Burası Hepimizin Geçmişinde İzi Olan Bir Alan”

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Güvenpark’ın Ankara ve Türkiye için taşıdığı öneme değinerek, parkın hem geçmişteki kamusal etkinliklere ev sahipliği yaptığını hem de Hermann Jansen’in imar planında yer alan önemli bir yeşil doku olduğunu belirtti. Projenin özgün dokuya zarar vermeden gerçekleştirildiğini vurgulayan Ödemiş, Güvenpark saldırısında hayatını kaybedenler için Atatürk Bulvarı ile parkın kesiştiği noktaya bir anıt yapılacağını da ekledi.

Güvenpark’a 2 Bin Metrekare Yeni Yeşil Alan Kazandırılacak

Parkın içerisinde bulunan otopark ve dolmuş duraklarının kaldırıldığını belirten Ödemiş, “Keçiören Metrosu ile ve Atatürk Bulvarı arasındaki yürüyüş yollarını tamamlıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden Güven Anıtı’na kadar uzanan bir alan var, oradaki Hükümet Kartiyesi Balkonu’ndan Güven Anıtı’na kadar alanı da yine çim olarak tanımlıyoruz. Bittiği zaman inanıyorum park daha da kullanılır bir hale gelecek. Parkın geçmişteki o keşmekeş görüntüsü ortadan kalkacak. Park gözükmüyordu zaten etrafındaki eklentilerden dolayı… Başkentin meydanına çok fazla yakışmayacak unsurlar vardı burada. Onların hepsini temizledik. Büfeleri kaldırdık, dolmuş duraklarını kaldırdık. Bazı dolmuşlar yeni yerine taşınıncaya kadar geçici hizmet verecek ama proje tamamlandığında dolmuş duraklarının tamamı kalkmış olacak. Böylece mevcut Güvenpark dokusuna yaklaşık 2 bin küsur metrekareye yakın yeni bir yeşil alanı da ilave etmiş olacağız” diye konuştu.

Ankara’nın İlk Parkı Güvenpark Yeniden Hayat Buluyor 2

Yeşil Doku Korundu, Kent Mobilyaları Yenilendi

Proje dahilinde kent mobilyaları, aydınlatmalar ve yürüyüş yollarının da özel malzemelerle yenilendiğini belirten Ödemiş, yeşil dokunun tamamen korunduğunu, mevcut ağaçların rölövesinin çıkarıldığını ve bunların titizlikle korunduğunu belirtti. Ayrıca, Ankara iklimine uygun, az su isteyen bitkilerin seçildiğini ve sade bir düzenleme yapıldığını ifade etti.

Ankara’nın İlk Parkı Güvenpark Yeniden Hayat Buluyor
Yorum Yap