Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BelPlas AŞ, budanmış veya devrilmiş ağaçların parçalarını ve odun artıklarını geri dönüştürerek yakacak olarak kullanılmak üzere pelet hâline getiriyor. Kahramankazan’a kurulan tesiste elde edilen peletin, ABB’den sosyal destek alan vatandaşlara yakacak olarak dağıtılması planlanıyor.
Çevre dostu ve geri dönüşüm odaklı projelerine her gün bir yenisini ekleyen Ankara Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden BelPlas AŞ, yakacak pelet üretimine başladı.
SAATTE 2 TON PELET ÜRETİLİYOR
Kahramankazan’da bulunan Ova Fidanlığına üretim için bir tesis kuran ABB iştiraklerinden BelPlas AŞ, Başkent genelinde budanmış veya devrilmiş ağaçların parçalarını ve odun artıklarını topluyor. Tesise getirilen ağaç parçaları ve odunlar öğütülerek, toz talaş hâline getiriliyor ve kurutulmaya başlanıyor. Kurutulan talaşlar daha sonra sıkıştırılarak pelet hâline getiriliyor.
1500 metrekare kapalı alana kurulan tesiste, saatte 2 ton pelet üretilirken kereste özelliği taşımayan 10 bin tondan fazla atık odunun dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.
SOSYAL DESTEK ALAN AİLELERE DAĞITILACAK
Pelet; çevreci olmasının yanı sıra yanma süresi ve sağladığı enerji bakımından aynı miktarda ağaç odununa göre daha verimli olmasıyla yakıtlar arasında ön plana çıkıyor.
Sürüdürülebilir enerji ve geri dönüşüm konusunda çeşitli projelere imza atan Ankara Büyükşehir Belediyesi de tesiste ürettikleri peleti, sosyal destek alan vatandaşlara yakacak olarak dağıtılmasını planlıyor.