1. Haberler
  2. ANKARA
  3. Ankara Kalesi’nde Kapsamlı Bakım ve Onarım Çalışması Başladı

Ankara Kalesi’nde Kapsamlı Bakım ve Onarım Çalışması Başladı

featured
service

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentin en önemli tarihi ve turistik mekânlarından biri olan Ankara Kalesi’nde kapsamlı bakım ve onarım çalışması başlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı proje kapsamında, Hisar Kapısı’ndaki duvarlarda oluşan çatlakların giderilmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Özgün Yapı Korunarak Çatlaklar Onarılıyor

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Hisar Kapısı’ndaki duvarlarda zamanla oluşan çatlakların giderilmesi amacıyla başlatılan çalışmada, yapısal çatlak onarımı, duvar dikişleri, tamamlanma, güçlendirme, açıkların kapatılması ve boya temizliği gibi işlemler gerçekleştiriyor. Daha önce Zindankapı Burcu, Güney Burçları ile Saat Kulesi’nin 469,12 metrekare alana yayılan surlarını onarıp güçlendiren Ankara Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Hisar Kapısı’nda tarihi dokuya zarar vermeden titiz bir çalışma yürütüyor.

Ankara Kalesi’nde Kapsamlı Bakım ve Onarım Çalışması Başladı 1

Yüksek Mimar Halil İbrahim Karagöz, “Ankara Kalesi Dış Kale Sur Duvarları Restorasyon Yapım İşi” kapsamında Uluslararası Icomos İlkeleri ve Venedik Tüzüğü’ne uyarak çağdaş restorasyon tekniklerinin uzman ekiplerce devam ettirildiğini belirterek, “Duvarlar üzerinde ayrılmalar, çatlaklar ve eğilmeler mevcuttu. Can ve mal kayıplarının yaşanmaması adına öncelikli olarak sağlamlaştırma çalışması başlattık. Yapmış olduğumuz çalışmada sur duvarlarındaki belli başlı malzeme kayıpları, deformasyon, kararma, çiçeklenme ve tuzlanma gibi yapıya zarar veren ögeler bertaraf edilmekte” dedi.

2024 Yılı İçinde Tamamlanması Planlanıyor

Mimar Şeyda Ataman, projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanıp Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylandığını belirterek, “Çalışmalarımızı kurumlarla iş birliği içerisinde ilerletiyoruz. Ayrıca surlarda yaşanılan yağmur suyu sorunu için üniversite hocalarımız ile iş birliği yapıyoruz. Burada yapacağımız müdahaleler öncelikle su sorununu çözmeye yönelik olacak. Çalışmalarımızı 2024 yılı içinde tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

STK’lerden Projeye Destek

Ankara Kale Çalışmaları Meclis Başkanı Şevket Bülend Yahnici, Ankara Kalesi’nin Türk turizmi için önemli bir tarihi miras olduğuna dikkat çekerek, “Ankara Kalesi’ne gerektiği gibi sahip çıkmak, gerektiği şekilde korumak görevimizdir. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş Bey’in ilgisi ve konuyu sahiplenen tavrı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aynı sahiplenme ile sorumluluk üstlenme beyanındaki ısrarlı yazıları ile Bakanlık rızası ve Kurul kararı noktasına ulaşıldı. Bu nadide tarih mirasının korunup geleceğe taşınması ve Ankara Kalesinin bir kültür, sanat, turizm merkezi olarak geleceğe kazandırılması milli bir görevdir” dedi.

Ankara Kalesi’nde Kapsamlı Bakım ve Onarım Çalışması Başladı
Yorum Yap