1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. Ankara AVM yaşantısından nasıl kurtulacak?

Ankara AVM yaşantısından nasıl kurtulacak?

featured
service

Hafta sonunuzu güzel bir şekilde değerlendirmek, çocuğunuza güzel bir gün yaşatmak istiyorsunuz. Ankara’daki alternatifleri nasıl değerlendirebilirsiniz?

‘Bu hafta sonu, Ankamall’a mı, Taurus’a mı gidelim?’ Hangi seçenek daha havadar veya havalı olur? Belki de Panora veya Next Level daha doğru bir tercih sayılır. Hangi AVM’nin koridorları daha geniştir, hangi AVM’de tütün ihtiyacımızı daha rahat giderebiliriz?

Kapalı alanda bizlere güvenli alanlar sunan AVM’ler Ankara’da yaşamın bir parçası haline geldi. 2018 yılında ülke genelinde AVM sayısı 411. Ankara’da ise inşaatı devam edenlerle birlikte bu sayı 48’e çıkacak. Bu ‘kültür’ öylesine derinlere işlemiş ki, bazı insanlara Akyurt’ta ‘Ne eksik’ diye sorsanız eminim cevabı AVM olacak.

Akyurt’a yakın 3 alanda AVM planlanıyor. En yakını Akyurt OTONOMİ’de olacak ve önümüzdeki yıl buranın inşaatına başlanılması planlanıyor. Diğeri Pursaklar sınırlarında bulunan Northgate, üçüncüsü ise Nata Subayevleri  projesi… Akyurtlular ve çevre ilçelerde yaşayan vatandaşlar için bu alanlar bir süre sonra kuşkusuz vazgeçilmez alanlar haline gelecek.

Ankara’da AVM’ler bir sosyal yaşam merkezi haline nasıl geldi? Belediyelerin Ankara’da uzunca yıllardır sosyal alanlar inşaa etmedeki yetersizliği, çocuk oyun alanlarına ve piknik alanlarına duyulan ihtiyaç ve toplumun sanat dallarına olan ilgisizliği neredeyse her mahalleye AVM kurulmasına kadar geldi.

Ankaralılar alışveriş merkezlerini yaşam alanı olarak değerlendirmek için haksız sayılmazlar. Diğer taraftan bu alanlar tüketim toplumu olmamızın da birer göstergesi aslında, kredi kartı kullanımının artması ile sürekli büyüyen alışveriş çılgınlığı sermayenin dikkatini çekerken, toplumu da sokaklardan alıp kapalı alanlara hapsediyor.

Sokaklara olan güvensizlik çocuklu aileleri bu alanlara itiyor, ticaret ise dört duvar arasına sıkışıp kalıyor. Her AVM, cadde ve sokak esnafının adeta bir dalının daha kopmasına neden oluyor! Bize tüm ihtiyaçlarımızı sunan kapalı bir kutu, dünyaya baktığımız nokta halini alıyor.

Toplu ulaşımın yaygın olmadığı, trafiğin her geçen gün arttığı, sosyal-kültürel alanların yetersiz kaldığı bir Başkent görünümünden alınacak olan tedbirlerle bir an önce kurtulmamız gerekiyor.

Ankara’da AVM’ler yerine geçmişteki Atatürk Orman Çiftliği, Gençlik Parkı gibi alanları artırmak zorundayız… Bu yaklaşım toplumun gelişmesine her yönüyle katkı sağlayacaktır.

Ankara AVM yaşantısından nasıl kurtulacak?
Yorum Yap