1. Haberler
  2. ANKARA
  3. Anafartalar Caddesi’nde Tarihi Yenileme Çalışmaları Sürüyor

Anafartalar Caddesi’nde Tarihi Yenileme Çalışmaları Sürüyor

featured
service

Ankara’da, ilk çok katlı ve betonarme yapıların inşa edildiği; modern dükkân, kafe ve eğlence merkezlerinin bulunduğu Anafartalar Caddesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım” projesiyle yeniden hayat buluyor. Ulus Tarihi Kent Merkezi’ni iş dünyası ve turizmin önemli simgelerinden biri haline getirmeyi amaçlayan çalışmalar, hız kesmeden devam ediyor.

Kültürel Miras Yeniden Canlanıyor

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından başlatılan projede, caddedeki kültürel mirasın korunması, görüntü kirliliğinin giderilmesi ve görsel bütünlüğün sağlanması hedefleniyor. Bu kapsamda, 19’u tescilli olmak üzere toplam 104 yapının yenileme işlemleri yapılıyor. Bugüne kadar 25 yapının cephesi yenilendi. İnce ahşap işçiliği gerektiren 19 tescilli binada restorasyon çalışmaları sürerken, geri kalan 60 yapının da özgün görünümlerine kavuşturulması için söküm, raspa, sıva ve boya işlemleri devam ediyor. Gerekli görülen binalarda pencereler değiştiriliyor ve çatıları karkas sistemiyle güçlendiriliyor.

Tarihi Kimliğe Uygun Tabelalar

Cephe yenileme çalışmaları tamamlanan binaların zemin katlarındaki ticari alanlarda da değişiklikler yapıldı. Tarihi kimliğe zarar veren tabelalar sökülerek, yerine tek tip ışıklı kutu harf tabelalar yerleştirildi. Otomatik tente ve kepenklerin de eklenmesiyle ticari alanlar, yeni kompozit vitrinleriyle modern bir görünüme kavuştu.

Ankara Miras Logolu Bordürler

Anafartalar Caddesi’nin zemini de projenin bir parçası olarak yenileniyor. Granit taşlarla döşenen kaldırımlar, araç çıkışını engellemek ve yaya güvenliğini sağlamak amacıyla “Ankara Miras” logolu baba bordürlerle çevrelendi. Aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi için alt yapı çalışmaları da devam ederken, projenin 2024 yılının sonunda tamamlanması planlanıyor.

“Amacımız Ankara’nın Hikâyesini Yeniden Yazmak”

Projenin detayları hakkında bilgi veren Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, şunları söyledi: “Esas amacımız kenti kimlikli bir kent yapıp Ankara’nın uzun yıllardır kaybetmiş hikâyesini yeniden yazmak. Bir kenti kimlikli kent yapabilmenin yolu da kültürel mirası korumaktan, yaşatmaktan ve gelecek nesillere aktarmaktan geçer. Bunun bilinciyle hareket ediyoruz.”

“ANAFARTALAR CADDESİ’Nİ KÜLTÜR AKSI HALİNE DE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”

Proje öncesi bölge halkı ve esnafıyla toplantılar gerçekleştirerek ortak akılla hareket ettiklerini vurgulayan Ödemiş, caddede kültürel mirası yaşatırken, bir yandan da bugünkü yaşamın ihtiyaçlarına cevap verecek çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Anafartalar Caddesi’nin tarihi açıdan değerinden de bahseden Ödemiş, “Ümit ediyorum bu projeler bittikten sonra burası İstanbul’un Pera’sını aratmayacak şekilde nitelikli bir dokuya dönüşecek. İnşallah bu caddeyi geçmişteki kötü kullanımlardan arındırarak, Alman ve Avusturyalı mimarların yapmış olduğu nitelikli kimlikli binaları, yine Cumhuriyet’in 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin kendine has betonarme 2-3 katlı yapılarını özgün haliyle ortaya çıkaracağız. Kentsel tasarım projesiyle, aydınlatma elemanlarıyla, oturma gruplarıyla ve seçtiğimiz dekoratif çöp kutularıyla burayı çok daha yaşanılır bir hale getirip bir kültür aksı haline de dönüştüreceğiz” diye konuştu.

“TARİHİ KENT DOKUSUNA YÖNELİK ULAŞIM PLANINI DA HAZIRLIYORUZ”

Ödemiş, bir yandan da Ulus Koruma Amaçlı İmar Plan sürecini de sürdürdüklerini kaydederek, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin turistik bir kültür merkezi haline dönüşmesi ve trafiğin rahatlaması için alt yapıyı hazırladıklarını belirtti. Bu çerçevede Anafartalar Caddesi Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım projesini hazırlarken rezerv alanı olarak bir hat tramvay güzergâhı bıraktıklarını söyleyen Ödemiş şunları kaydetti: 

“Ulus Koruma Amaçlı İmar Planı’nın 1/5000 ve 1/1000’lik sürecinde Ulus’a, tarihi kent dokusuna yönelik ulaşım planını da hazırlıyoruz. Tarihi tescilli tren garımız Cumhuriyet Caddesi, 1. ve 2. Meclis dediğimiz caddeye doğru cephe veriyor. O cepheden alıyoruz Anafartalar Caddesi’nde şu an üzerinde bulunduğumuz noktaya kadar tramvay hattımız var. Bu hattı bitirdikten sonra buradaki trafiğin daha da azalacağını düşünüyoruz. 1/5000 ve 1/1000’lik planlarımız bittiği zaman da kale ve çevresindeki alanı tamamıyla yayalaşma şeklinde düşünüyoruz.”

Anafartalar Caddesi’nde Tarihi Yenileme Çalışmaları Sürüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.