1. Haberler
  2. Altındağ
  3. Altınköy’de “Geleneksel Hasat Festivali”

Altınköy’de “Geleneksel Hasat Festivali”

featured
service

Ankara’da şehir yaşamından uzaklaşmak isteyenlerin uğrak noktası olan Altınköy Açık Hava Müzesi, bu yıl da “Geleneksel Hasat Festivali” ile ziyaretçilerini ağırladı. Festivalin açılışı Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki tarafından gerçekleştirildi. Başkan Veysel Tiryali, “Altınköy’de, Anadolu’daki köy hayatını yaşatmanın yanı sıra, yavrularımıza doğal yaşamın güzelliklerini ve geleneklerimizi tanıtıyoruz. Anadolu geleneklerini gelecek nesillere aktarmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Unutulan değerlerimize sahip çıkıyoruz” dedi.

Buğday Tanesinden Ekmeğe

Festival, Başkan Tiryaki’nin köy meydanında tırpan çekiçlemesiyle başladı. Tırpanları çekiçleyen Başkan Tiryaki ve beraberindekiler, daha sonra buğday tarlasına doğru yürüyüşe geçti. Tırpanlarla biçilen ekinler, harman yerine taşındı. Başkan Tiryaki, burada atlarla düven sürdü ve patoz attı. Patoza atılan buğdaylar, eşekler ile su değirmenine taşındı.

Altınköy'de "Geleneksel Hasat Festivali" 1

Katılımcıların bir sonraki durağı su değirmeni oldu. Su değirmeninde öğütülen buğdaylar, una dönüştürüldü. Öğütülen undan köy fırınında ekmek yapıldı. Festivale katılan protokol üyeleri ve vatandaşlar, buğday tanesinin ekmeğe dönüşüm sürecine yakından tanık oldu. Hasat süreci, etkinliğe katılan çocuklar tarafından büyük beğeni topladı.

Geleneksel Değerler Canlanıyor

Etkinlikler bununla da sınırlı kalmadı. Çamaşırhanede kilim tokatlandı ve köy meydanında kaynatılan aşure katılımcılara ikram edildi. Başkan Veysel Tiryaki, Altındağ Belediyesi olarak geçmişe sahip çıkmayı her zaman bir görev bildiklerini vurguladı. Tiryaki, “Bugün Altınköy Açık Hava Müzemizin geleneksel hasat festivali için, yeniden bir araya geldik. Uzun bir aradan sonra yeniden bu güzel köyde, bu anlamlı müzede buluştuk. Altınköy’de, Anadolu’daki köy hayatını yaşatmanın yanı sıra, yavrularımıza doğal yaşamın güzelliklerini ve geleneklerimizi tanıtıyoruz. Anadolu geleneklerini gelecek nesillere aktarmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Unutulan değerlerimize sahip çıkıyoruz” dedi.

Altınköy'de "Geleneksel Hasat Festivali" 2

Altınköy’ü En Çok Çocuklar Gezmelidir

Altınköy Açık Hava Müzesi’nin özellikle çocuklar tarafından gezilmesi gereken bir yer olduğunu söyleyen Başkan Tiryaki, “Altınköy Açık Hava Müzesi, tam şehrin ortasında bulunan bir yer… Ayrıca dünyaca tanınan ve bilinen bir açık hava müzesi… 100 yıl öncesinin köy yaşamını öğretmesi açısından bir okul görevi de görüyor. Sütün fabrikada üretildiğini, salatalığın ağaçta yetiştiğini sanan, tavuğu sadece markette gören ve böyle büyüyen çocuklarımız var. Biz, burada eski köy yaşamını öğrensinler istiyoruz. Ben köyde doğdum, köyde büyüdüm. Köyde yaşamanın ne olduğunu, köyün geleneklerini çok iyi biliyorum. Bunları günümüz çocukları da öğrensin istiyorum. Geleneksel kültürümüzü, değerlerimizi, hepimizin anılarında var olan bu zengin kültür mirasını gelecek nesillere Altınköy aracılığıyla aktarıyoruz. Buğdayın nasıl ekmeğe dönüştüğü, köyde neler yapıldığı, teknoloji olmadan hayatın nasıl yaşandığını anlatmanın mücadelesini veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Altınköy'de "Geleneksel Hasat Festivali" 3

Herkesi Altınköy Açık Hava Müzesi’ne Bekliyoruz

Altınköy’ün bir açık hava müzesi olduğunu bir kez daha vurgulayan Başkan Tiryaki, “Altınköy bir park değil, burası bir açık hava müzesi… Altınköy’ün kendisi çok güzel bir açık hava müzesi olmasının yanında, içinde de çok önemli müzeler barındırıyor. Yaşayan müze evleri de Altınköy’e çok değer katıyor. Birçok müze evinde geçmişe yolculuk yapılıyor, her gün yüzlerce ziyaretçi geliyor. Köy Odası’nda, Altınköy’ün kuruluş hikayesi fotoğraflarla anlatılıyor. Etnografya Müzesi’nde ise yöresel giysilerle köy yaşantısını anlatan balmumu heykeller var, çok ilgi çekiyor. Köy yerlerinde kullanılan eşyaların sergilendiği Köy Müzesi, köy oyuncaklarından oluşan Köy Oyuncakları Müzesi ve çocukların unutulmaya yüz tutmuş oyunları oynayabildiği Çocuk Etkinlik Evi de Altınköy’de yer alıyor. Köy yaşamını deneyimlemek isteyen herkesi, Altınköy Açık Hava Müzesi’ne davet ediyoruz” dedi.

Törene; Tarım ve Orman Eski Bakanı, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci, Ak Parti Ankara Milletvekilleri Lütfiye Selva Çam ve Zeynep Yıldız, Ak Parti Ankara İl Başkanlığı Yerel Yönetimler Başkanı Hamdi Balaban, Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Mustafa Erdoğan, Seçim İşleri Başkanı Vahide Nur Bakır, Ak Parti Altındağ İlçe Başkanı Fatih Bildik, Ak Parti Altındağ İlçe Kadın Kolları Başkanı Demet Akçadağ, Altındağ Belediyesi meclis üyeleri, ilçe teşkilatı ve birçok vatandaş katıldı. Ankaralılar, Hasat Şenliği’ne yoğun ilgi gösterdi.

Altınköy’de “Geleneksel Hasat Festivali”
Yorum Yap