Sosyal medya da özellikle Twitter’da, “uzak, dağın başı, orası neresi” gibi yorumlara rastlıyorum Akyurt için…
Ankara halkı kimi zaman bu sözleri bir tek kelime ile anlatmak için ‘Akyurt’ adın kullanıyor. Bu ne kadar doğru? Sürekli ‘Ankara’nın yanı başı, 32 km. uzaklıkta, Ankara’nın dünyaya açılan kapısı (Havalimanına atıfta bulunarak’) gibi kelimelerle Akyurtlu ilçesini tarif etmeye çalışıyor.
Uluslararası Fuar Alanı gibi bir proje hayata geçirilmişken ve gerçekten Akyurt, Türkiye’nin her yerine 1 saatlik mesafede iken, neden ilçenin tanıtımı tam anlamıyla yerine getirilemiyor.
Yerel yönetimin, diğer kurumların Akyurt’un adını Türkiye’ye, hatta daha dar anlamda Ankara’ya duyurabilmesi için girişimlerde bulunması gerekiyor. Fuar Alanı bunun önünü ne derecede açabilir zamanla göreceğiz.
Diğer bir sorun ise, Akyurt’u tercih ederek buraya yerleşenlerin de ‘olumsuz’ yorumlarda bulunması. Sosyal ve kültürel anlamda birçok eksiğin olduğu dile getiriliyor.
Öncelikle ilçenin ulaşım sorununun çözülmesi gerekiyor. 32 km.’lik yol nasıl olur da 1 saat ve üzeri bir sürede toplu ulaşım araçları tarafından kat edilebilir. Akyurt’ta hizmet veren Özel Toplu Taşıma Araçları dolmuş mantığından bir türlü kurtulamadı, duraklarını yıllardır oluşturamadı. Buna artık bir çeki düzen verilmesi gerekiyor.
Yine Polis Meslek Yüksek Okulu gibi projeler hayata geçiriliyor, elbette ki bunlarda ilçenin gelişimine ciddi anlamda katkı sağlayacak. Fakat Akyurt’u şehir ve ilçe halkının hafta sonlarını değerlendirebileceği bir yerleşim haline getirebilir miyiz?
Güzelhisar mesire alanı ve Akyurt Mesire Alanı bu ihtiyacı ne oranda karşılayabiliyor? Ganinin Ağıl ve Çınar mesire alanları düşünülse de bu projeler yıllardır hayata geçirilemedi.
Sağlık, eğitim, ulaşım ve sosyal kültürel alanların hepsini değerlendirdiğimizde birçok eksikle karşılaşıyoruz. Tüm bunları yan yana getirdiğimizde Akyurt konut fiyatlarında Ankara’nın en ucuz ilçesi olarak karşımıza çıkıyor, ardından Akyurt’u komşumuz olan Çubuk takip ediyor.
Yine gelir düzeyi araştırmalarında da Akyurt, Ankara’nın en yoksul ilçeleri arasında yer alıyor. Hem de yüze yakın fabrikası bulunmasına rağmen. Bunun en önemli sebebi de; Ucuz iş gücünün, asgari ücretli iş gücünün Akyurt’tan istihdam edilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Akyurt’taki fabrikalarda çalışan ‘beyaz yakalı’ işgücü yok denecek kadar az bir sayıyı oluşturuyor.
Ailelerin eğitime katılımını ve katkısını sağlayacak, gelir düzeyini artıracak projelerin hayata geçirilebilmesi gerekiyor.
Kısa vadede çözülebilecek sorun sayısı ise oldukça az. Ulaşım sorunu alınacak tedbirlerle kısa sürede çözüme kavuşturulabilir. Ancak diğer meseleler için ciddi anlamda zamana ihtiyaç var ve bir yerden başlamak gerek.
Yukarıda sıraladıklarımıza ek, spor ve doğa turizmi için de ayrı bir başlık açılabilir. İlçede düzenlenecek bir çalıştay hiçte fena olmaz. Fikirler tartışarak somut birer gerçeğe dönüşebilir.