1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. Akyurt Belediyesi Borçsuz mu?

Akyurt Belediyesi Borçsuz mu?

featured
service

Geç­ti­ği­miz gün­ler­de AK Parti Genel Baş­ka­nı, Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan “Şu anda be­le­di­ye­le­rin borç­la­rıy­la il­gi­li Ha­zi­ne ve Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­mız, kay­na­ğın­da bu borç­la­rın tah­si­li­ne baş­la­ya­cak­tır. Öyle 25 ku­ru­şa simit yok. Mil­le­tin var­lı­ğı­nı de­ği­şik yer­ler­de har­ca­ma­ya mü­sa­ade yok.” açık­la­ma­sın­da bu­lun­du.

Öyle an­la­şı­lı­yor ki, bun­dan sonra be­le­di­ye­ler rahat bir şe­kil­de borç­la­na­rak hiz­met üret­me yo­lu­na gi­de­me­yecek, aya­ğı­nı yor­ga­nı­na göre uzat­mak zo­run­da ka­la­cak. En borç­lu 5 be­le­di­ye ara­sın­da ise An­ka­ra, İzmir, İstan­bul, Adana ve Şişli Be­le­di­ye­si yer alı­yor. Geç­ti­ği­miz yerel se­çim­ler­de CHP büyük bir zafer ka­zan­mış­tı. An­ka­ra, İstan­bul başta olmak üzere ilçe be­le­di­ye­le­rin­de de büyük ka­yıp­lar ya­şan­ma­sı­nın ar­dın­dan ya­pı­lan bu açık­la­ma, mu­ha­le­fet ta­ra­fın­dan “Be­le­di­ye­ler hiz­met üre­te­mez du­ru­ma ge­ti­ril­mek is­te­ni­yor” tep­ki­siy­le kar­şı­lan­dı.

Ya­pı­lan bu açık­la­ma­yı si­ya­si bir karar ola­rak de­ğer­len­dir­mek yan­lış ol­ma­ya­cak­tır. Ne­re­dey­se ül­ke­miz­de­ki tüm be­le­di­ye­le­rin borç yükü al­tın­da ol­du­ğu bir ger­çek. Ancak ko­nu­muz her zaman ol­du­ğu gibi Ak­yurt, okur yu­ka­rı­da­ki ifa­de­ler ile ya­za­cak­la­rı­mız ara­sın­da bir çı­ka­rım ya­pa­bi­lir.

Ak­yurt’u, yet­ki­li­le­rin açık­la­ma­la­rı­na göre, ender borç­suz be­le­di­ye­ler ara­sın­da bi­li­yo­ruz. Ancak dönem dönem sa­tı­şa su­nu­lan ta­şın­maz­lar bu ko­nu­da soru işa­ret­le­ri­ne neden olu­yor. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de Ak­yurt Be­le­di­ye Mec­li­si, Be­le­di­ye Baş­ka­nı ve en­cü­me­ne 11 adet ta­şın­ma­zın sa­tı­şı için yetki verdi. İlk etap­ta 40 dönüm bü­yük­lü­ğün­de­ki bir ar­sa­nın sa­tı­şa su­nu­la­ca­ğı be­lir­ti­li­yor. Muh­te­me­len ne bu arsa ne de iler­de satış ka­ra­rı alı­nır­sa di­ğer­le­ri için be­le­di­ye sos­yal medya he­sap­la­rın­dan du­yu­ru yap­ma­ya­cak.

Bil­di­ği­niz üzere Ak­yurt Be­le­di­ye­si ve Baş­kan Hilal Ayık, sos­yal med­ya­ya değer ve­ri­yor. Ne­re­dey­se atı­lan her adım sos­yal medya üze­rin­den du­yu­ru­lu­yor. Ancak bu tür ko­nu­la­ra yer ve­ril­mi­yor.

Sa­tı­şa su­nul­ma­sı bek­le­nen 40 dö­nüm­lük arazi yak­la­şık 200-250 mil­yon de­ğe­rin­de. İhale nasıl so­nuç­la­nır, bi­lin­mez ancak; Ak­yurt Be­le­di­ye­si’nin 2024 yılı büt­çe­si­nin 295 mil­yon TL ol­du­ğu­nu dü­şün­dü­ğü­müz­de bütçe ra­ka­mı­na yak­la­şan bir de­ğer­den bah­se­di­yo­ruz. Diğer ta­raf­tan satış yet­ki­si ve­ri­len ara­zi­le­ri de he­sa­ba kat­mak­ta fayda var.

Satış yolu ile elde edi­lecek rakam her ne olur­sa olsun be­le­di­ye büt­çe­si­ne önem­li bir katkı sağ­la­ya­ca­ğı bir ger­çek. O halde şu so­ru­la­rı sor­mak ge­re­ki­yor?
-Ak­yurt Be­le­di­ye­si ger­çek­ten borç­suz bir be­le­di­ye mi?
-Ak­yurt Be­le­di­ye­si ve diğer be­le­di­ye­le­rin büt­çe­si rutin hiz­met­le­ri ye­ri­ne ge­tir­mek için ye­ter­li mi?
-Bu iki so­ru­ya ve­ri­lecek cevap olum­lu ise, Ak­yurt Be­le­di­ye­si elde edi­lecek ge­li­ri hangi amaç­la, hangi hiz­met için kul­la­nı­la­cak?
-Eğer öy­ley­se ya­pı­la­cak olan ça­lış­ma yine maddi kar­şı­lı­ğı olan bir proje mi ola­cak?

Mec­lis ka­ra­rın­da, “İlçede ve böl­ge­de yeni iş im­kan­la­rı­nın oluş­tu­rul­ma­sı ve eko­no­mik ile sos­yal ge­li­şi­me katkı sağ­lan­ma­sı” ifa­de­si satış için ge­rek­çe ola­rak gös­te­ri­li­yor. Yani sa­na­yi ara­zi­si­nin sa­tı­şı ile yeni bir fab­ri­ka­nın ku­rul­ma­sı­nın önü açıl­mış ola­cak, ben bu çı­ka­rı­mı ya­pa­bi­li­yo­rum. Borç öde­me­si, ya­tı­rım gibi ko­nu­lar gün­dem­de gö­rün­mü­yor.

Şef­faf­lık ol­ma­dı­ğı zaman so­ru­la­cak bir­çok yeni so­ru­yu siz­ler de ek­le­ye­bi­lir­si­niz. Ba­ka­lım bu konu hak­kın­da bir açık­la­ma ola­cak mı?

Te­miz­lik
Bir sü­re­dir, Ak­yurt’un cadde ve so­kak­la­rı­nın ge­rek­ti­ği gibi temiz ol­ma­dı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Bir­çok işçi alımı ya­pıl­dı­ğı­na yö­ne­lik eleş­ti­ri­ler dile ge­ti­ri­lir­ken, te­miz­lik­te ya­şa­nan so­ru­nun kay­na­ğı per­so­nel ye­ter­siz­li­ği mi, yoksa araç ye­ter­siz­li­ği mi, neden uzun­ca bir sü­re­dir bu konu bir türlü çö­zü­me ka­vuş­tu­ru­la­mı­yor?

Akyurt Belediyesi Borçsuz mu?
Yorum Yap