1. Haberler
  2. Çankaya
  3. Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri İlk Kez Sahiplerini Buldu

Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri İlk Kez Sahiplerini Buldu

featured
service

Çankaya Belediyesi’nin bu yıl ilk kez düzenlediği Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri, Ankara MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirilen görkemli bir törenle sahiplerine verildi. Edebiyat dalında ödül, şair ve yazar Ahmet Telli’ye takdim edilirken, müzik dalında ödül, genç piyanist Can Çakmur’a sunuldu. Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, ödülleri bizzat takdim ederken törene sanat, medya ve siyaset dünyasından önemli isimler ve Başkentliler büyük ilgi gösterdi.

Sunuculuğunu Yekta Kopan’ın üstlendiği tören, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in mesajıyla başladı. Özel, mesajında Ahmet Say’ın Türk müziği ve edebiyatında büyük bir değer olduğunu vurguladı. Özel’in mesajında, “Ahmet Say, Türk müziğinde ve edebiyatında yeri doldurulamayacak bir isim. Dünya müzik literatürüne çok değerli eserler katan bir aydın, sol-sosyalist düşünce için mücadele etmiş bir vatanseverdi. Yetiştirdiği öğrenciler ve bıraktığı eserlerle Türk aydınlanmasına ve müzik kültürüne çok büyük katkılar yapmış bir fikir insanıydı. Ahmet Say’ı saygı, sevgi ve özlemle anıyorum” ifadelerine yer verildi.

Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri İlk Kez Sahiplerini Buldu 1

“Yeri geldi hapis yatmaktan çekinmedi”

Törenin ev sahibi olan Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, yaptığı konuşmada Ahmet Say’a duyulan vefa borcunu dile getirerek, “Ahmet Say, ülkemizin yetiştirdiği en önemli müzik yazarlarından biriydi ve ‘Ben Türkçeciyim’ diyen kıymetli bir edebiyatçıydı” dedi. Ayrıca Ahmet Say’ın, insan onuru ve düşünce özgürlüğü için verdiği mücadeleden övgüyle bahseden Başkan Güner, “Fikirlerini korkmadan söyledi, düşüncelerinin arkasında dimdik durdu. Yeri geldi hapis yatmaktan çekinmedi, çünkü biliyordu fikirler hapsedilemezdi” dedi.

Güner ayrıca Ahmet Say’ın oğlunu, ünlü piyanist Fazıl Say’ı yetiştirmesinin de büyük bir övünç kaynağı olduğunu belirterek, “Çankaya, Cumhuriyet’in kalesi olarak var oldukça Ahmet Say’ın adı da Çankaya’da yaşayacaktır” ifadelerini kullandı.

Çankaya Belediyesi’nin düzenlediği bu ilk ödüllerde, edebiyat dalında Ahmet Telli, müzik dalında ise Can Çakmur ödüle layık görüldü. Başkan Güner, ödül sahiplerine hitaben, “1. Ahmet Say Edebiyat Ödülüne layık görülen yaşayan en büyük şairlerimizden her daim özgürlüğün, adaletin ve vicdanın sesi, kelimelerle anlatamadığımız duyguların tercümanı olan Ahmet Telli’ye ve çok küçük yaşta başladığı müziğe kendini adayan, Ahmet Say’ın da yakından takip ettiğini bildiğimiz disipliniyle, özgünlüğüyle eserleriyle dünyada bizleri çok güzel şekilde temsil eden 1. Ahmet Say Müzik Ödülünün sahibi olan Can Çakmur’u tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri İlk Kez Sahiplerini Buldu 2

Fazıl Say’dan Özel Konser

Genç piyanist Can Çakmur’a ödülünü takdim eden ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say ise, “Hepimiz çok gururluyuz, onur duyduk bu kadar güzel bir şekilde başlamasına. Herkese çok teşekkür ediyorum. Tüm emeği geçenlere ve Çankaya Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin muhtemelen en zor günlerine geldiğini belirten Say, “Yıkılmadan durmaya çalıştığımız günler geldi. Ahmet Say iyimserliğiyle çok zor günler geçirmişti, o bir örnektir hepimiz için, sadece yetiştirdiği oğlunu değil, çok insanı yetiştirdi, o yüzden onların hepsini burada görmek benim için büyük mutluluk” diye konuştu.

Bu yıl ilk kez verilen ödüller için 1 Ekim’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi Gülten Akın Salonunda toplanan seçici kurul; edebiyat alanında şair Ahmet Telli’yi, müzik alanında ise genç piyanist Can Çakmur’u ödüle layık buldu. Telli ve Çakmur, heykeltıraş Metin Yurdanur’un tasarladığı ödül heykelciklerini Başkan Güner’in elinden aldı. Ödüllerin sahiplerine sunulmasının ardından ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say ile mezzo-soprano Seda Kırankaya dinleyecilere unutulmaz bir gece yaşattı. Konserde Say, Ahmet Erhan’ın “Yaşlılık” şiirine özel olarak bestelediği yeni eserini Kırankaya’nın sesiyle buluşturarak dünya prömiyerini gerçekleştirmiş oldu.

Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri İlk Kez Sahiplerini Buldu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.