1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Abraham Lincoln yeniden başkan seçildiğinde kim ona mektup yazmıştır?

Abraham Lincoln yeniden başkan seçildiğinde kim ona mektup yazmıştır?

featured
service

Amerika Birleşik Devletleri’nin 16. Başkanı Abraham Lincoln, 1860 yılında başkan olarak seçildi ve İç Savaş döneminde Amerika’yı yönetti. İç Savaş sırasında kölelik karşıtı politikalarıyla bilinen Lincoln, 1864’te yeniden başkan seçildi. Abraham Lincoln yeniden başkan seçildiğinde, kim onu seçenleri tebrik eden bir mektup yazdı?

Kim Milyoner Olmak İster adlı yarışmada, “ABD Başkanı Abraham Lincoln yeniden başkan seçildiğinde kim ona, onu seçenleri tebrik eden bir mektup yazmıştır?” şu soru soruldu. Şıklar şu şekildedir:

  • a: I. Napolyon Bonapart
  • b: Karl Marx
  • c: Mustafa Kemal Atatürk
  • d: Adolf Hitler

Abraham Lincoln, 1864 yılında ikinci kez ABD başkanlığına seçildiğinde Karl Marx, Londra’daki Uluslararası İşçi Derneği (International Workingmen’s Association) adına Lincoln’e bir tebrik mektubu kaleme aldı.

Marx, mektubunda özellikle kölelik karşıtlığı ve özgürlük düşüncelerini öne çıkarmış, bu değerlerin işçi sınıfı hareketleriyle de örtüştüğünü ifade etmiştir. Amerikan İç Savaşı’nın sadece ABD için değil, dünya genelindeki özgürlük hareketleri için de büyük bir adım olduğunu düşünen Marx, Lincoln’ün zaferini, işçi sınıfının ve ezilenlerin zaferi olarak görmüştür. Marx’a göre, Lincoln’ün zaferi dünya çapında demokrasinin ve insan haklarının gelişimine büyük katkı sağlayacaktı.

Onun ikinci başkanlık dönemine yönelik aldığı en dikkat çekici tebriklerden biri, ünlü Alman filozof ve sosyalist düşünür Karl Marx tarafından gönderilmiştir.

  • I. Napolyon Bonapart (a): I. Napolyon Bonapart, Fransız İmparatoru olarak 1804-1814 yılları arasında hüküm sürdü. Lincoln’ün yeniden seçildiği dönemlerde Napolyon çoktan hayatta değildi.
  • Mustafa Kemal Atatürk (c): Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında doğmuştur ve Lincoln’ün yeniden başkan seçildiği 1864 yılına denk gelen dönemde henüz doğmamıştı. Bu nedenle Atatürk’ün böyle bir tebrik göndermesi mümkün değildir.
  • Adolf Hitler (d): Adolf Hitler, 1889 yılında doğdu ve II. Dünya Savaşı’nın liderlerinden biri olarak tarihte yer aldı. Lincoln’ün döneminden çok sonra yaşadığı için bu seçenekte de bir doğruluk bulunmamaktadır.
Abraham Lincoln yeniden başkan seçildiğinde kim ona mektup yazmıştır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.