1. Haberler
  2. ANKARA
  3. ABB’den Sağlıkta Bir İlk: HPV Aşısı Uygulaması Başladı

ABB’den Sağlıkta Bir İlk: HPV Aşısı Uygulaması Başladı

featured
service

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Mansur Yavaş’ın liderliğinde bir sağlık projesini daha hayata geçirdi. Gazi Üniversitesi Hastanesi ile iş birliği yaparak sosyal destek alan ailelerin 9-30 yaş arası çocuklarına ücretsiz HPV aşısı uygulamasına başlandı. Toplamda 15 milyon 180 bin liralık bütçe ayrılan projede, 1575 kişinin başvurusu kabul edilirken, hedeflenen 2 bin kişiye aşı yapılacak.

Başkan Mansur Yavaş’ın 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi verdiği sözler birer birer yerine getiriliyor. SMA taşıyıcı taraması ve Tip 1 diyabetli öğrencilere diyabet sensörü desteği gibi önemli projelerin ardından, şimdi de HPV aşısı uygulaması başlatıldı. Türkiye’de ilk defa Mansur Yavaş tarafından duyurulan proje, sağlık alanındaki yenilikçi adımların bir devamı olarak dikkat çekiyor.

HPV Aşısı İçin Yoğun İlgi

Sosyal destek alan ailelerin çocuklarına yönelik bu önemli sağlık projesi, 20 Mart-20 Nisan 2024 tarihleri arasında başvuruları kabul etti. 9-30 yaş aralığındaki 1575 bireyin başvurusunun kabul edildiği projede, Gazi Üniversitesi Hastanesi iş birliğiyle ilk doz aşılamalar başladı. Proje için 5 bin doz HPV aşısı temin edilirken, ilk etapta 2 bin kişinin aşılanması hedefleniyor. Üç doz olarak yapılacak olan aşılamanın bir yıl süreceği bildirildi.

“HPV Aşısı ile Rahim Ağzı Kanseri Önlenebilir”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, proje ile ilgili detayları paylaştı. 9-30 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı kanserini önlemeye yönelik üç doz HPV aşısı yapılacağını belirten Ünsal, “Bugün ilk dozlar uygulanıyor, ikinci doz 2 ay sonra, üçüncü doz ise 6 ay sonra yapılacak. Bu proje yaklaşık bir yıl sürecek” ifadelerini kullandı. Ünsal, ayrıca diğer belediyelerden projeye yoğun bir ilgi olduğunu ve 11 belediyenin teknik destek almak için başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Sağlık Alanında İş Birliği Genişliyor

Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Bostancı da aşı uygulamasının üniversite bünyesinde sürdüğünü ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile iş birliğinden mutluluk duyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Bostancı, “Onlarla bu iş birliğini yapmaktan mutluluk duyuyoruz. İnşallah bu uygulama tüm Türkiye’de yayılarak devam edecektir” dedi.

PROF. DR. ŞENOL: “ENFEKSİYONU ÖNLEMENİN TEK YOLU AŞI”

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ise, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürütülen projenin önemine dikkat çekerek, “Çok önemli bir sosyal sorumluluk projesinin parçası olmak, üçüncü basamak bir hastane olarak bizim için gurur verici. Burası Türkiye’nin ilk erişkin aşı merkezi. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz projenin, kız çocuklarını, kadınları ve aslında her bireyi ilgilendiren bir kanser aşısı olması çok mühim” diye konuştu. 

Aşının etkinliği üzerine vurgu yapan Şenol, “HPV aşısı, özellikle 15 yaş altındaki bireylere uygulandığında yüzde 99,5 oranında koruma sağlıyor. Enfeksiyon kadın ve erkek bireylerin yüzde 85’ini etkiliyor. Dileriz ki Türkiye’deki tüm kadınlar ve erkekler bu aşıya kavuşur. Bu enfeksiyonu önlemenin başka bir yolu yok” ifadelerini kullandı.

“HER GÜN ÜÇ KADIN RAHİM AĞZI KANSERİNDEN ÖLÜYOR”

Türkiye’de her gün 7 kadının rahim ağzı kanseri tanısı aldığını ve 3 kadının bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Şenol, “Aşı, bilimsel bir buluş ama iyi merkezlerde kayıtlı bir şekilde yapılması gereken çok önemli bir uygulamadır. Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ekibi olarak, erişkin aşı merkezinin yürütülmesinden ve projenin hazırlanmasından sorumluyuz. Hem Gazi Üniversitesi’ne hem Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ekibime hem de böyle büyük bir projeye imza attığı için Ankara Büyükşehir’e çok teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

HALK SAĞLIĞI KONUSUNDA İLKLERE İMZA ATILDI

Ankara Büyükşehir Belediyesi, HPV aşısı dışında sağlık alanında birçok yenilikçi projeye imza atmaya devam ediyor. LGS ve YKS’ye giren Tip 1 diyabet hastası öğrencilere diyabet sensörü desteği sağlayan Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Türkiye’de ilk kez ücretsiz SMA taşıyıcılık testi uygulamasını başlattı. Bu proje daha sonra Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Aşı Programı’na alındı. Bunun yanı sıra, ilk yardım ve ileri sürüş teknikleri eğitimleri ile solunum fonksiyon testi gibi hizmetlerle de halk sağlığına katkı sağlanmaya devam ediliyor.

VATANDAŞLARDAN MANSUR YAVAŞ’A TEŞEKKÜR

Gazi Üniversitesi Hastanesi Yetişkin Aşı Merkezi’ne gelerek ilk doz HPV aşısını yaptıran vatandaşlardan bazıları şunları söyledi:

Buse Nur Taşman: “Proje için Mansur Başkan’ımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. HPV aşısı serviks kanserinden kadınların korunması için çok önemli bir aşı. Çok yüksek fiyatlara yapılıyor, 3-4 doz şeklinde uygulanıyor. Belediyemizin bize bu projede öncelik sağlaması çok önemli ve değerli. Hem kendim hem de hemcinslerim adına çok heyecanlandım ve mutlu oldum. Ankara’mız için de çok büyük ve değerli bir proje.”

Ayça Ordu: “Çevremde çoğu insan pahalı olması nedeniyle bu aşıyı yaptıramıyor. Birçok riski önlediğini biliyorum. Durumu olmayanlar için çok iyi bir uygulama olduğunu düşünüyorum.” 

Kübra Zeytün: “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’a bize böyle bir imkân sağladığı için teşekkür ediyoruz. HPV önemli bir aşı ve ücretli olmasından dolayı birçok kişi yaptıramıyor.”

ABB’den Sağlıkta Bir İlk: HPV Aşısı Uygulaması Başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.