Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda gençlerin teknolojiye olan ilgisini ve yeteneklerini geliştirmeye yönelik bir projeye imza atıyor. 81 ilde kurulacak olan Milli Teknoloji Atölyeleri, gençlerin hayallerini gerçeğe dönüştürebilecekleri, fikirlerini geliştirebilecekleri ve projelerini hayata geçirebilecekleri özel alanlar sunacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Teknoloji Atölyeleri ile gençlerin ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlanabileceklerini belirtti. Bakan Kacır, açıklamasında “Gençlerimize Müjde: Milli Teknoloji Atölyeleri Geliyor” ifadelerini kullanarak, “Üniversitelerimizde ve TÜBİTAK destekli bilim merkezlerinde kuracağımız atölyelerde gençlerimize hayallerindeki projeleri hayata geçirme, ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlanma imkânı sunuyoruz.” dedi.
Milli Teknolojilere Nitelikli İnsan Kaynağı Yetiştirilecek
Atölyelerde; milli teknolojiler geliştirecek ve üretecek gençlerimize destek vererek, yerli ve milli sanayimiz için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını yetiştirecek ve girişimci gençlerimizin ihtiyacı olan teknik ve mesleki eğitim süreçleri desteklenecek.
Makine, Teçhizat ve Malzeme Desteği Verilecek
Projeye katılacak üniversiteler ve TÜBİTAK destekli bilim merkezlerinde, Milli Teknoloji Atölyeleri kurularak gençlerin projelerine makine, teçhizat ve sarf malzemesi desteği sağlanacak.
Milli Teknoloji Atölyeleri projesi kapsamında iki farklı destek programı sunulacak. İlki “Atölye Kurulum Projesi” adıyla en az 200 metrekarelik atölye alanları oluşturulmasına yönelik destekleri kapsayacak. İkincisi ise “Sürdürülebilirlik ve Kapasite Artırımı Projesi” ile halihazırda kurulmuş atölyelerin sürdürülebilirliğini sağlama ve kapasitelerini artırma çalışmalarını destekleyecek.
Üniversite-Sanayi İş Birlikleri Güçlenecek
Proje ile üniversite ve sanayi iş birliği daha da güçlenecek. Atölyelerde kullanılan demirbaş ve malzemelerin temini, yarışmalara katılacak takımların desteklenmesi, yarışma başvurularının değerlendirilmesi gibi süreçler planlanırken, sanayi iş birliklerinin kurulması, gençlerin projelerinin uzmanlarla buluşturulması da sağlanacak. Ayrıca takımlara proje hazırlama konusunda danışmanlık verilecek ve teşvik edici tanıtım faaliyetleri düzenlenecek.
Başvurular, TÜBİTAK Proje Başvuru Sistemi (PBS) üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. Detaylı bilgi almak için: http://www.tubitak.gov.tr/MTA